Innan överste Magnus Ståhl lämnade över till nye regementschefen, överste Stephan Sjöberg, blev han avporträtterad.
Under perioden förbandet hette Norrlands artilleriregemente, A 9, avbildades chefen för eftervärlden med kamera. När det återfick namnet Bodens artilleriregemente, A 8, återupptogs även traditionen att måla av regementschefen.
– Jag tycker det är en trevlig tradition, säger Magnus Ståhl.
För honom har det varit viktigt att gynna och utveckla det lokala kulturlivet i Norrbotten.
– Därför ville vi att det skulle vara en lokal förmåga som fick den här chansen.
Tre konstnärer fick lämna arbetsprover och uppdragsgivaren gick vidare med Linda Matinlassi.
– Det kändes stort, att få chansen att göra något sådant här som man kan lägga ned mer tid och energi på. Det ska vara beständigt. Bland det första de sa var att det ska hänga här i hundratals år. Det känns som en viss tyngd i det och att få ett sådant här uppdrag.
I vanliga fall är processen omvänd. Då målar hon utifrån en egen känsla och idé, utan att ha en köpare.
Magnus Ståhl är en i raden av manliga förbandschefer. Att han nu är avporträtterat av en ung kvinnlig konstnär från Luleå känns som en pikant kontrast.
Linda Matinlassi målar mycket figurativt. Hon tycker det är intressant att måla människor, men hon brukar inte ta beställningar och måla porträtt.
– Normalt sett är jag inte någon porträttmålare, så det kändes spännande, men också roligt helt klart. Jag har ju aldrig gjort det här och undrade om jag skulle få ihop det, om slutresultatet kommer att bli det de förväntat sig, säger hon och fortsätter:
– Magnus ville att det skulle finnas en tydlig koppling till Norrbotten. Det skulle synas i målningen på något sätt. Han hade många olika idéer.
De kokades ned till den plats där Magnus Ståhl står uppe på Rödbergsfortet med vy över Bodens stad. I bakgrunden syns det gamla kasernområdet, Bodens kraftstation och hängbron. Målningen andas tidig, frostig, svinkall, men mycket vacker, vintermorgon.
– Det kändes väldigt passande. Det var en väldigt karg känsla och känns som att det är ganska karaktäristiskt för norr. Vi tog referensbilder, berättar Linda Matinlassi och förklarade att det inte är en direkt avmålning.
Hon har tagit sig vissa konstnärliga friheter och städat bort "onödigt krafs" från bakgrunden.