Att ha sin arbetsplats mitt i en konsthall är få förunnat. Men i LF Norrbottens lokaler i centrala Luleå finns 166 verk av 112 norrbottniska konstnärer, som Karin Mamma Andersson, Joachim Karkea och Erling Johansson, att emellanåt vila ögonen på under arbetsdagen.
Den 21 mars är det vernissage i de nyrenoverade lokalerna med tolv nytillkomna verk. Väggar har plockats bort, byggts om och målats.
Galleristen Helene W Lindberg ansvarar för konstinköp och utställning:
– Det är mer anpassat till konsten nu, med lugnare väggar och ”clean office”. Tidigare var det trånga gångar, nu är det lite mer konsthallskänsla, trots att det är en arbetsplats. Konsten lyfts fram, och kommer till sin rätt.
Hon öppnar dörren till konferensrummet:
– Det är Lars Pirak-rummet, med oljemålningar från stölden i Storforsen. Och här utanför fortsätter det samiska temat med Nils Nilsson Skum, Anders Sunna, Lars J:son Nutti, Ulrika Tapio Blind och Ann Skum Lindström.
Det är inte vilken konst som helst som platsar i ett trapphus. Men Erling Johanssons nio verk får äran när konstsamlingen flyttar in i de nyrenoverade lokalerna. Tre kattmålningar, fem landskap och en stor olja med titeln ”Samtal” ska kanta vägen upp till övre plan.
– Jag tycker att de klarar av ett trapphus. Det är lite speciellt att hänga där, det finns ingen rak linje. Men de har kraftiga färger och är så pass tydliga att man även kan se dem på lite avstånd, säger Helene W Lindberg.
Hur väljer du vilka konstnärer som får vara med?
– Till att börja med har jag pratat med många och fått rekommendationer, jag har en hel lista med konstnärer som kan vara aktuella. Jag försöker få lite bredd, med både yngre och äldre konstnärer, och en blandning av olika tekniker.
När hon bestämt sig för en konstnär väljer de tillsammans ut ett lämpligt verk.
– Det är viktigt att konstnären är med på noterna och vill ha just den bilden med i samlingen.
Alla konstnärer är inbjudna till vernissagen den 21 mars.
– Senaste vernissagen var för tre år sedan. Det var strålande sol, samma dag som premiären för holländska skridskotävlingen, och det kom ändå över 600 gäster, säger kommunikationschefen Thomas Folkesson.
Historien om konstsamlingen började 2003 med ett inbrott i Storforsens galleri där ett 30-tal konstverk stals, återfanns av polis och till slut blev LF Norrbottens egendom. Med åren har samlingen vuxit och blivit den största i Norrbotten med konstnärer som har anknytning till länet.
Och den är öppen för alla. Under kontorstid går det bra att vandra runt i lokalens alla rum för att uppleva konsten.
– Det unika är att vem som helst får gå runt och titta, man behöver inte vara kund. Är dörren öppen är det bara att gå in. Den som behöver arbeta ostört eller sitter i ett möte stänger om sig, säger Thomas Folkesson.
– För oss är det egentligen en omfördelning mellan kassa och annan tillgång. Det är ingen kostnad, för konsten har ju sitt värde, säger vd:n Anders Långström och berättar att satsningen gått över förväntan:
– Det är bra för Norrbotten, för oss som bolag och för personalen. Det har blivit mycket bättre än vi någonsin kunde tro.
Och konstsatsningen fortsätter:
– Målet är att köpa in tolv verk per år. Och det finns plats för fler. Det har faktiskt blivit fler tomma väggar nu sedan det blev öppet landskap, säger Helene W Lindberg.