Hittade rätt när hon upptäckte kollografin

Jenny Holmgren Myrdahl är en av de fem konstnärer som ingår i årets julsalong hos Galleri Lindberg i Luleå.

Konst 28 november 2019 18:00

Jenny Holmgren Myrdahl visar 19 verk i kollografi med fantasieggande namn som ”Hon dansar på orkidén”, ”Fjärilsflicka”, ”Nu går vi ut” och ”Dom bor i skogen”. Hon har arbetat med grafik i 20 år och är uppvuxen på Gotland där hon utbildat sig vid Gotlands konstskola, men 2001 flyttade hon till Luleå. Just nu går hon andra året på yrkeslinjen på Konstskolan i Sunderbyn för att fördjupa sina kunskaper. 

– Jag tog med mig grafiken hit och gjorde väldigt enkla, grafiska bilder, ofta djur. Men när jag fick barn kom sagorna, och då började jag göra bilder av det. Så här är jag nu, men sen vet jag inte var jag hamnar. 

När hon upptäckte kollografi kände hon att hon hade hittat rätt. 

– En lärare visade mig och jag kände direkt att det här ska jag göra. Jag hade aldrig sett det förut. 

Kollografi, även kallat collografi, limtryck och kartongtryck, är en tidskrävande grafisk teknik med många moment. Hon berättar om djuptryck, att bygga upp och bygga ner, om att mangla och använda grafikpress. Det ska gnuggas bort färg och läggas på tidningspapper tills motivet är klart.

– Först gör jag en skiss på kartong, sen ristar jag ut allt som ska bli mörkt med en rakbladskniv. Jag lackar kartongen, lägger på färg och trycker den. Sen lägger jag på akvarell och lite struktur. Många använder flera plåtar, men jag använder alltid samma. Det tar tid men är väldigt kul.

Inspiration till bilderna hämtar hon bland annat från minnen från barndomen:

– Jag kommer ihåg när jag var hos tandläkaren när jag var liten och det fanns små planscher i taket med tusen saker. Jag gillar när det händer mycket, med många detaljer och när det blir smått. 

De flesta av hennes verk i julsalongen är nygjorda. 

– Jag jobbar med fantasi, små djur, med sagotema, säger hon och berättar att hennes mål är att så småningom göra en barnbok.

– Kanske inte av just de här verken, men i den här stilen.

I julsalongen medverkar även Kikki Björklund från Luleå, collage med lumppapp, Karin Larsson från Skellefteå, grenkonst "Mer än en pinne" och målade renhorn, Bertil Sundstedt, Luleå, akryl och olja, och Karin EE von Törne Haern, Luleå, akvarell. 

Julsalongen pågår till den 18 december.

Fotnot: Läs intervjun med konstnärsparet Bertil Sundstedt och Karin EE von Törne Haern på NSD Kultur lördagen den 30 november.                 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa