PLATS FÖR KONST
Gudrun Söderholm är mest känd för sina textila verk. Hon arbetar med avancerade mönster som kräver noggrann planering och förberedelser, och hon färgar allt garn själv för att få fram exakt rätt nyanser.
Men för uppdraget i Pajala valde hon en lite annorlunda väg.
– Det finns mycket textila tekniker för vävning och stickning som varit vanligt förekommande i Tornedalen. Jag ville arbeta vidare med det, berättar hon.
Textila verk behöver vara inomhus. Hon hade funderat på biblioteket eller kommunhuset, men på grund av pandemin var de flesta lokaler stängda och hon bestämde sig för att göra något som kunde placeras utomhus.
– Jag gick en kurs i mosaik förra hösten. Kanske kunde jag använda mig av de textila mönstren till mosaik och göra något utomhus?
Resultatet blev betongbänkar med några väv- och stickmönster som karaktäristiska för trakten.
– Bänkarna kan placeras ut lite var som helst i kommunen, det behöver inte vara just i centrala Pajala.
Gudrun Söderholm har haft många uppdrag i offentlig miljö, men den här gången var det lite speciellt:
– Jag tyckte det var lite svårt att inte ha något konkret att jobba med, men samtidigt lite roligt att vara helt fri.
Inför valet av mönster förberedde hon sig genom att titta i vävböcker, prata med personer i en vävstuga i Pajala och med den tidigare hemslöjdskonsulenten Kristina Lindmark.
– Jag valde två vävmönster som ofta förekommer i Tornedalen, och ett stickat mönster för vantar som är vanligt inte bara i Pajalatrakten, utan i hela Norrbotten. Många av färgerna är också typiskt norrbottniska och tornedalska.
Att mönstren skulle vara lämpliga att överföra till mosaik var grundläggande.
– Vävmönstren bygger mycket på rutor, vilket är praktiskt när det gäller mosaik. Stickmönstret var betydligt jobbigare. Man kan klippa och forma bitarna i glasmosaik, men det är mycket tidskrävande. Men jag ville ha med just det mönstret, för att det är så vanligt förekommande.
Det viktigaste för henne var att låta Tornedalskvinnornas starka kulturella arv ta plats.
– Jag vill lyfta fram det textila hantverket i Tornedalen, som förr har varit nödvändigt, och som fortfarande i dag har stor betydelse för framför allt kvinnorna. Att de textila teknikerna nu omvandlas till mosaik kanske bara gör att de uppmärksammas mer, säger Gudrun Söderholm.
Nästa avsnitt: Andreas R Andersson – Kalix.