Den fängslande konsten ger Vita Duvan nytt liv

Många har genom åren fascinerats av den speciella byggnaden, men få har varit där inne. Nu öppnas det gamla panoptikonfängelset Vita Duvan i Luleå för allmänheten – fyllt med norrbottnisk konst.

Benny Englund, Helena Bergman, Inger Thurfjell och Elisabet Linna Persson ingår i projektgruppen för utställningen "Fängslande konst" i Vita Duvan i Luleå. " Här ryms så många konstverk under samma tak", säger Helena Bergman.

Benny Englund, Helena Bergman, Inger Thurfjell och Elisabet Linna Persson ingår i projektgruppen för utställningen "Fängslande konst" i Vita Duvan i Luleå. " Här ryms så många konstverk under samma tak", säger Helena Bergman.

Foto: Pär Bäckström

Konst2021-06-18 11:07

Gamla, nötta dörrar med tydliga märken av många års regelbunden hantering. Skramlet av grova gångjärn och låshakar i järn. Små fönster med galler. Takkupoler där den vita färgens krackeleringar bildat mönster som ger tyngd åt historien. Smala celler med titthål i dörrarna, öppna för insyn utifrån men med endast en spegel på insidan. Att besöka Vita Duvan är som att färdas mer än hundra år bakåt i historien. 

Det finns många skildringar av händelser och människoöden i fängelset Vita Duvan i Luleå. Där satt både män och kvinnor – och ibland även barn – inlåsta i små celler, utan kontakt med världen utanför.

Sedan stängningen 1979 har byggnaden mest använts som förråd och som lokal för rösträkning i samband med val.

Utställningen ”Fängslande konst”, som har vernissage på lördagen, är ett samarbete mellan Konstnärer i norr, KIN, och Konstnärernas kollektivverkstad Luleå, KKV.

I tio år har de närt drömmen om att fylla Vita Duvan med konst. Efter Luleåbiennalens installation i lokalen i vintras tog planerna fart.

– Nu, när Luleå fyller 400 år, känns det som ett bra tillfälle att lyfta historien. Byggnaden, som öppnades 1856 och var länsfängelse och kronohäkte fram till 1979, är en stor del av Luleås historia, säger Elisabet Linna Persson som ingår i projektgruppen.

De bjöd in alla medlemmar i KIN och KKV och fick ihop 47 konstnärer och ett hundratal verk. 

– Alla allmänna utrymmen har fyllts med konst, och i de 35 cellerna har enskilda konstnärer separatutställningar, berättar Inger Thurfjell.

”Fängslande konst” innehåller allt från måleri, grafik och skulptur till video, glas och textil.

Vita Duvans historia får givetvis ta stor plats även i utställningen. I en av cellerna finns berättelser om fängelset i ord, bild och ljud. Där finns gamla svartvita fotografier och fängelsets första radioapparat. På en bildskärm visas en film från 1950 om Vita Duvan som arrangörerna fått från Gävle fängelsemuseum. 

Kontrasten som uppstår i mötet ger både konst och lokal nytt liv.

– Vi har skapat en utställning som inte konkurrerar med den fina lokalen, utan kompletterar, säger Benny Englund som också är med i arbetsgruppen.

Vid fem tillfällen under utställningstiden guidar konstnären Andréas Brännström mindre grupper i lokalerna. Även musik, författarbesök och modern dans finns på programmet.

– Lördagens vernissage blir utomhus, om det inte regnar, med livemusik av Röda korset och Frälsningsarmén. Sen släpper vi in 40 personer i taget – och spelar ”Fångarnas kör”. Lite tematiskt får det bli, säger Inger Thurfjell.

– Många är nyfikna och intresserade av att se det gamla fängelset och får konsten ”på köpet”. Andra lockas av konsten och får samtidigt se ett hus med anor, både historiskt och arkitektoniskt. Det är en unik byggnad, säger Elisabet Linna Persson och tillägger:

– Vi har medverkande konstnärer från en stor del av Norrbotten, bland annat från Gällivare, Jokkmokk, Kalix, Överkalix, Piteå, Boden och Luleå. Och vi väntar oss att många kommer hit: Luleåbor, norrbottningar – ja, besökare från hela Sverige.                                                           

Fängslande konst

Utställning med verk av 47 norrbottniska konstnärer i Vita Duvan, Luleå

Pågår 19 juni– 26 september

Arrangeras av KIN och KKV Luleå. Projektgruppen består av Elisabet Linna Persson, Inger Thurfjell, Helena Bergman, Benny Englund och Annica Johansson.

Arrangemang under utställningsperioden: Författaren och konstnären Bertil Sundstedt berättar om sin bok ”Onyttans lov”, Klara Selberg, modern dans. Musik med North country och Treman. Andreas Brännström guidar grupper, förbokas via Norrbottens museum.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!