Konstnären Erling Johansson från Sarvisvaara avled i september 2023. Då var den stora utställningen i Luleå konsthall redan inplanerad.
– Erling såg jättemycket fram emot hela projektet, berättar Hans Sundvall.
På lördagen är det vernissage.
Att välja ur hans rika produktion har varit ett omfattande arbete. Erling Johansson var konstnär i mer än 60 år och var oerhört produktiv.
Den enorma målningen från Härkmyran utanför Gällivare fyller nästan hela långsidan i den stora konsthallen. ”Porten för malmens väg” är mer än två meter hög och åtta meter bred, målad på vanlig målarduk. Där syns den väldiga portalen i svart-vit stiliserad form, och Sverige med den ”flygande munnen”, alltså Lapporten. Den norska sidan har fjordar och höga berg, på finska sidan är det mjukare berg, sjöar och björkar. Verket har tidigare visats på Nattavaara Akademin i Sarvisvaara gamla skola.
På ett bord står en scenografimodell med figurer och scen av papp, som han gjorde till en föreställning av Håkan Rudehill och Ulla Lyttkens för många år sedan. Flera av hans filmer visas, på en vägg hänger en sprattelgubbe. I en monter ligger ett självporträtt från tidig ålder.
Erling Johansson är kanske mest uppmärksammad för sina porträtt. Han växte upp i en laestadiansk miljö med förbud mot bilder, dans och musik.
– Vi spelar lite mot det och bygger en vägg som i ortodoxa kyrkor mot det allra heligaste, en ikonostas av porträtten. Målsättningen är att täcka hela väggen, Det är omöjligt, men vi ska maximera så mycket det går, berättar Hans Sundvall.
Porträtten är en blandning av lokala bybor, familjemedlemmar och kändisar. Där finns en spanjor, Maud Adams och Bengt Pohjanen.
– Jag tycker själv att de allra finaste porträtten är de okända, lokala byborna från Nattavaara. Framför allt några barn är otroligt fina. Erling var en helt otrolig tecknare, han kunde på ett enkelt sätt verkligen fånga en personlighet, säger han och pekar på ett porträtt av en liten pojke:
– I det här finns det en otrolig värme och närvaro. Jag tror att han heter Peter, han finns på flera porträtt. Och här bredvid är Torbjörn Säfve. till vänster heter ”Flicka i New York”.
Erling Johansson finns representerad i Region Norrbotten, Luleå kommun och andra offentliga samlingar, på Nationalmuseum och Moderna museet. Hans konst finns även i många hem.
– Familj och vänner berättar att han var lite kär i sina målningar. Om han sålde en målning gjorde han en till likadan. Han hade ateljé i Frankrike, i Stockholm, i bostaden och även i Nattavaara. Det är enorma mängder som familjen har kvar, berättar Hans Sundvall.
Lisa Jeannin är konstnären bakom skulpturen ”Beltane” i Kronandalen i Luleå som vi tidigare skrivit om, där ett stort bord väntar på fler gäster. Innan de nya verken tar plats i Kronandalen visar hon dem i en utställning i lokalen längst in i konsthallen.
Det är små varelser, naturväsen som ska placeras på en gungställning, på broräcken och på stenar. Hon arbetar med gjut-tekniken förlorat vax, ”sire perdu”.
– Jag använder riktiga blad och blommor, som här en dahlia, som jag doppar i vax. Sedan packar jag in originalet i en sandform och häller i brons. Då förvandlas blomman till brons, som ett trolleri. Jag anser att naturen är besjälad. Egentligen är allt besjälat för mig, det finns en livsgnista i precis allt, i varje atom.
Lisa Jeannins specialintresse är alkemi.
– Jag var med om en nära-döden-upplevelse när jag födde mitt barn, vi åkte in i den kända ljustunneln. När vi kom tillbaka kände jag starkt att jag ska ägna mitt liv åt att förstå alkemi.
Hon var sedan tidigare intresserad av folksagor, mytologi och fantasylitteratur, mer på ett sagoplan.
– Men efter upplevelsen var det som att en portal öppnade sig för mig.
Hon har också byggt upp ett tält med ett eget litet apotek, baserat på läkeväxter.
– Det har med växtriket att göra, därför valde jag att ha med det. Kanske besökarna kan få en bättre helhetsbild av hur jag jobbar, säger Lisa Jeannin.
Utställningarna pågår till 11 februari 2024.