Konstnären om beskedet: ”Jag bara skrek rakt ut av glädje”

På fredagen tog Erik Thörnqvist från Luleå emot ett hett eftertraktat stipendium på plats i Stockholm. Förutom äran, ger det 100 000 kronor i prispengar – och en inbjudan att ha en stor utställning på Bonniers Konsthall i Stockholm.

En glad stipendiat, Erik Thörnqvist, vid ingången till KKV, Konstnärernas Kollektivverkstad i hemstaden Luleå.

En glad stipendiat, Erik Thörnqvist, vid ingången till KKV, Konstnärernas Kollektivverkstad i hemstaden Luleå.

Foto: Susanne Holmberg

Kultur och Nöje2024-08-23 12:00

Thörnqvist kommer då ställa ut tillsammans med årets andra stipendiat Anastasia Savinova från Umeå.

– Jag bara skrek rakt ut av glädje och blev rörd till tårar när jag blev uppringd och fick beskedet, det här innebär stora möjligheter för mig att verka som konstnär, säger Erik.

undefined
Här spacklar Erik Thörnqvist delar till en större skulptur, grekiska gudar i marmor, är inspirationen.

Maria Bonnier Dahlins stipendium är prestigefyllt. Några av Sveriges främsta konstnärer, exempelvis Karin Mamma Andersson, har tidigare år fått stipendiet.

Sedan Erik tog examen från Kungliga Konsthögskolan i Stockholm år 2023 har karriären gått riktigt bra. Nyligen invigdes i Uppsala ett offentligt verk av honom, ”Solträdet”. I dagarna jobbar han för fullt inför en större utställning som ska visas på Luleå Konsthall – resultatet av Luleå kommuns ateljéstipendium som han fick 2023. Den startar i november i år.

undefined
Erik Thörnqvist planerar utställningen i Luleå Konsthall med en skalenlig rumsmodell.

Erik bor och verkar i Stockholm. Men när vi möter honom är han på Konstnärernas Kollektivverkstad i Luleå, i färd med att spackla delarna till en 3D-printad skulptur. En människokropp á la grekisk marmorskulptur växer fram, men än så länge ligger kroppsdelarna utspridda på bordet.

– Det är en sorts Frankensteins monster. Kroppsdelarna är i original från flera skulpturer som finns på museet Glyptoteket i Köpenhamn. Huvudet föreställer guden Adonis. Det här collaget är ett sätt att skapa nya bilder, nya historier utifrån ett queer perspektiv. Ta till exempel fotografen Wilhelm von Gloeden som levde i Sicilien på 1800-talet. Han använde mytologiska motiv för att smyga in homo-erotiska budskap. Och i Sverige var homosexualitet kriminaliserat till år 1944, så det är en kort historia där man som queer fått uttrycka sig.

undefined
3D-printade kroppsdelar byggs ihop till en helkroppsskulptur av konstnären Erik Thörnqvist.

I Luleå fanns under Eriks ungdomstid klubben Make Out som, med sin öppenhet och tolerans betydde mycket för honom. Så mycket att han till vernissagen på Konsthallen bjudit in Luleå Pride-grundaren Sophie Gunnarsson att hålla klubben igång för en kväll. Han har också presenterat ett monument över klubben som han skulle vilja placerades synligt i Luleå centrum.

Erik Thörnqvist var redan som barn mycket kreativ och tack vare sporrande föräldrar fick han, medan andra ungar deltog i idrottsaktiviteter, gå privatkurs i akvarellmåleri. Senare deltog han i konst- och designprojekt som Design Labland och Galleri Lillasysters mentorprogram.

– Där fick jag experimentera och ha etablerade konstnärer som mentorer, det har betytt mycket för mig. Jag trodde jag ville jobba med design men det har växt fram att det är samtidskonst jag vill ägna mig åt.

undefined
Konst av Erik Thörnqvist på Kungliga Konsthögskolan 2023.

Efter en förberedande utbildning i Finland blev Erik på första försöket antagen till Kungliga konsthögskolan i Stockholm, en femårig utbildning med mycket eget utforskande.

– Jag vill göra konst som har ett starkt uttryck och stora gester och som samtidigt har lager bortom det man ser.

undefined
Konst av Erik Thörnqvist på Kungliga Konsthögskolan 2023. Liggstolar som reser sig upp är ett motiv som återkommer.

Erik förklarar att skulpturerna med bågnande kakelplattor han gör, också handlar om normer i samhället och hur alla inte passar in.

– Kaklet är symboliskt, det blev populärt när ”folkhemmet” började byggas. Lägenheter byggdes för att passa en kärnfamilj med två vuxna och två barn. En standard att anpassas till, säger han.

Erik Thörnqvist mottog stipendiet på familjen Bonniers anrika villa, Nedre Manilla på Djurgården i Stockholm, fredagen den 23 augusti.

undefined
Erik Thörnqvist när stipendiet delades ut på fredagen.
Juryns motivering

"I Erik Thörnqvists verk bågnar ytor, både bokstavligt och bildligt. Funktionella möbler som är gjorda med avsikt att bära mänskliga kroppar ställer sig upp och går i ett övertygande bevis för att det absurda är inneboende i det rationella och bara behöver släppas fritt av en kreativ och öppen kraft som ser allvaret i leken. För vissa var det moderna den fulländade formen för den logiskt, uppbyggliga och normerande ordning som skulle hjälpa och stötta människan. Men av vem, för vems kropp och på vems villkor? Med särskild känsla för de små detaljerna uppvisar Törnqvist ett raffinemang för material och formsammansättningar som han kombinerar med en konceptuell stringens som står stadigt i det konstnärliga uttrycket, oberoende av beskrivande eller förklarande text."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!