Luleåbiennalen inleds den 15–16 oktober med en festival med skridskoåkning, utställningar och olika evenemang i Luleå, Boden och Kiruna.
Festivalen, som pågår genom hela biennalen, består av samarbeten mellan inbjudna organisationer och platser. Biennalen pågår i tre månader på flera orter i Norrbotten.
Den äldsta av de medverkande är Doris Viklund. Hon började som vävlärare i Kiruna, är i dag 95 år och fortfarande aktiv. Christina Zetterlund berättar om hennes stora betydelse för vävningen i Norrbotten och för bevarandet av Norrbottens textilhistoria, något som hennes verk i Luleå konsthall visar.
– Hon systematiserade och satte ihop gamla mönster till en utställning som hon reste runt och berättade om för att föra traditionen vidare.
Några av Doris Viklunds vävar visas också i Havremagasinet, med motiv som hjortronplockning och en minnesbild från ett hus i närheten av Jukkasjärvi.
– Det är en fin gestaltning av vardagshändelser som visar hennes skicklighet som vävare, samtidigt som vävarna är väldigt stämningsfulla, säger Christina Zetterlund.
I Havremagasinets länskonsthall i Boden visas också textilkonstnären Ida Isak Westerbergs ”Sompasenvuoma 1 och 2”.
Verket består av två vävar som skapats i samarbete med myren Sompasenvuoma i Tornedalen. Vävarna har varit nedgrävda i myren för att få ”umgås” med myrens växter. Ida Isak Westerberg söker med denna metod ett sätt att samarbeta med naturen istället för att exploatera den. Myrens plats handlar också om tillhörighet och identitet.
Även hantverket att ta hand om mat finns med i biennalen. Norrbottens museums samling med inläggningar från 1950-talet finns med i Havremagasinets utställning, och mjölkhyllan i Luleå konsthall är fylld med vackert utsmyckade gamla ostformar i trä.
– Det handlar om hållbarhet, men också om skaparglädje, och om vem du är, säger Christina Zetterlund.
Andra axplock ur programmet:
Sameslöjdstiftelsen i Jokkmokk visar en utställning om skapandet av duodji i trä. I vävkiosker i Haparanda och Torneå planeras prova-på-vävkurser.
Nattfestivalen i Korpilombolo är en del av biennalen och har bland annat lånat ut ranor till en utställning i Galleri Syster i Luleå.
I Jukkasjärvi kyrka framförs ett musikstycke på den vackra orgeln för att uppmärksamma slöjdaren Lars Levi Sunnas konstnärliga gestaltning.
Kiruna stadsbibliotek visar verk av Helmer Osslund från Kiruna kommuns konstsamling.
Den italienska konstnären Elena Mazzi berättar om sitt residens i samarbete med "GLAS – glaciär arteologi i Sápmi" på Norrbottens museum.
Konstnären Olof Marsja från Gällivare visar ett flertal skulpturer i Luleå konsthall och i Havremagasinet. Hans verk är en blandning av hantverk, design, och konstnärligt arbete, med ansikten, masker, fötter och figurer.
Nytt för i år är Läranderummet, med seminarier, workshoppar och aktiviteter, både digitalt och på plats. Läranderummet har även scener och evenemang i Galleri Syster i Luleå och i Havremagasinet i Boden. Filmvisningar ingår också i programmet.