Olika material som smält samman på den brända marken blev en museal presentation, som på ett historiskt museum.
– Det här ser ut som förkolnat trä, men det är metall. Det är väldigt speciellt, berättar Susanna Jablonski och pekar på ett av föremålen.
Hon har utgått från Tyskmagasinen i Karlsvik i sina nyproducerade verk ”Long time listener, First time caller”. Magasinen användes av den tyska armén vid transiteringen under andra världskriget. I juni 2016 förstördes de i en brand.
– Jag jobbar alltid lite med tredje generationens invandrare i Sverige. Förintelsen och allt som rör det är alltid en väldigt viktig del av det jag gör och vad jag skapar, något jag alltid bär med mig. Och monument, vad som blir monument och hur man bär historien vidare, är också viktigt.
Hon fick höra talas om Tyskmagasinen i somras, när hon besökte Norrbotten inför biennalen:
– Jag blev nyfiken på idén att det funnits bevis på Sveriges icke-neutralitet. Det fanns en plats, ett tyst vittne. Extra nyfiken blev jag på att någon bränt ner magasinen, tanken att det kunde vara antingen en fascistisk eller antifascistisk handling, och att man inte vet. Det väckte många frågor, och kändes extra aktuellt med tanke på debatten om vilka statyer man ska bevara och på vilket sätt.
Mötet med platsen blev en stark upplevelse:
– Jag blev så berörd av tomheten, att ingenting fanns kvar. Både fysiskt, att det var bränt, och att det inte är en skylt som berättar historien, som för mig är avgörande. Det har blivit något som skaver i min identitet som svensk, att något inte stämmer.
I området hittade hon en stor mängd föremål.
– Då blev det magiskt. Objekten var skulpturala och påminde faktiskt om saker som jag gjort själv. Jag använder nästan alltid både hittade objekt och det jag skapar själv. Jag vill utforska olika materiella bitar och former, och historier, på det sättet. Det är ju en ny typ av fossiler, så fascinerande.
Att hon visar sina verk just i Havremagasinet är hon särskilt glad för:
– Jag tänker på Havremagasinet som en syskonbyggnad till de ”döda” byggnaderna i Karlsvik. Det blev en tongivande känsla för hela utställningen, att tänka på de historier som byggnaderna bär.
Hon delar utställningslokal med den tyska konstnären Charlotte Posonenski (1930–1985).
– Det blir ett intressant möte, de är båda av judisk härkomst och vi befinner oss i Havremagasinet, en laddad miljö under andra världskriget, berättar Karin Bähler Lavér, en av kuratorerna för Luleåbiennalen.
Verk av Susanna Jablonski visas även i Luleå konsthall och i Galleri Syster.