Marken börjar bokstavligen gunga under många av de skulpturer som har blivit en naturlig del av stadslivet i Kiruna. Några har redan fått ny plats, andra är på renovering. Och det finns en plan för framtiden.
Clara Nyström är Kirunas kommunantikvarie och har arbetat med förberedelserna under lång tid.
– Vi har ganska länge förstått att vi någon gång i framtiden måste ta hand om verken. Tillsammans med kultursekreteraren gick jag igenom alla verk och när de måste flyttas.
– Vissa kanske flyttas när LKAB:s stängsel kommer, andra står för nära ett hus som ska rivas. När staden förändras blir också rörelsemönstren annorlunda, kanske kommer ingen att passera där några skulpturer står i dag och behöver flyttas av den anledningen.
De har funderat på om verken ska spridas ut i olika parkdelar, eller om de kan sättas samman på ett nytt sätt. Till slut landade de i att samla dem i en skulpturpark.
I programhandlingen över nya stadsparken finns en skulpturpark, tänkt att placeras tillsammans med gamla brandstationen och gamla sjukstugan, vid passagen upp mot kyrkan.
– Jag tänker att det blir kanonfint, när man promenerar från nya centrum upp mot kyrkan genom parken kommer man att passera genom det området, säger hon.
I första hand är det verken som finns i centrumkärnan som påverkas av flytten.
– Sen får vi se om vi ska flytta även andra verk. Dessutom tillkommer nya konstverk i framtiden enligt enprocentsregeln.
Vissa skulpturer kan behöva flyttas två gånger, om de står på en plats som påverkas innan nya parkdelen är klar.
– Nya centrum är en byggarbetsplats, och kyrkan ska också flyttas. Vi kan inte sätta konstverken där det ska flyttas hus, kanske ska det flyttas hus rakt genom parken. Så vi vet inte vilket år allt kan vara färdigt än, säger hon.
Clara Nyström har bott i Kiruna på heltid sedan 2014.
– Kiruna är en konststad, och en historisk stad, det kände jag direkt när jag kom hit. Det är viktigt att skulpturerna i gamla centrum följer med, att man känner igen sig i det nya. Den offentliga konsten tillhör samhället, den tillhör alla.
Vad säger då Kirunaborna om förändringen?
– Redan nu fattas ett stort konstverk i badhuset. Och när ”Sittande lapp” försvann började folk fråga vart han tagit vägen. Så Kirunaborna är uppmärksamma, säger hon.
Stadsparken är ett långt stråk i nya centrum, mitt emellan centrumkärnan och övriga stan, mellan gruvlavarna och bort mot kyrkan. Parken passeras om man är i nya centrum och ska till exempelvis badhuset, gymnasieskolan eller kyrkan.
– Kyrkan ska flyttas 2025 och får ny plats mellan stadsparken och begravningsplatsen, vid skogen längs med Malmvägen.
Clara Nyström är just nu föräldraledig men börjar arbeta deltid till hösten. Som kommunantikvarie samarbetar hon med kultursekreteraren Sofia Lagerlöf Määttä och stadsarkitekten Nina Eliasson.
– Då kommer vi att börja titta på det mer samlat. Det händer otroligt mycket, parken är inte färdig än på några år, vi har tid att titta på vad som händer runtomkring också, och utifrån det placera ut konstverken. Vi vill inte göra något hastverk, vi vill tänka till. Men konsten kommer tillbaka så småningom, säger Nina Eliasson.
Detaljplanen är ute på samråd. Det går att ta del av handlingarna på Kiruna kommuns hemsida.