Designelever skapar nytt inspirerat av konsthistorien

En träklänning med knappar av keramik. En soffa med bröstvårtor som ryggstöd. När designeleverna i Sunderbyn inspireras av konsthistorien kan allt hända. ”Det har varit jätteroligt, verkligen ”trial and error”, säger Ingegerd Mannfeldt.

"Bränn bh:n och slå dig ner" skriver Sara Kivioja om sin soffa inspirerad av Marie-Louise Ekmans "Rummet".

"Bränn bh:n och slå dig ner" skriver Sara Kivioja om sin soffa inspirerad av Marie-Louise Ekmans "Rummet".

Foto: Pär Bäckström/ Frilans

Konst2022-05-05 06:07

Designblocket ingår i Konstlinjens andra år på Sunderby folkhögskola och har ofta fokus på hållbarhet och händelser i samhället. Årets tema är konsthistorien med koppling till nutid, och materialen är trä och keramik.

– Samhället och världen skildras ju även i konsten. Eleverna har fått välja mellan 88 konstverk med allt från 1700-talskonst till nutida konst och göra en produkt inspirerad av konsthistorien som fungerar i nutid, berättar Viktoria Pettersson, som tillsammans med Rikard Ölund är lärare för utbildningen.

– Hela uppgiften med design är att den ska ha en funktion, till skillnad från konsten som är en upplevelse. Det vi gör nu är att koppla ihop dem, att de ha en funktion, men med konstnärlig touch.

De 16 konsteleverna har arbetat med var sitt designprojekt under sex veckor. Resultatet har blivit bland annat en spegel inspirerad av en Salvador Dalí-målning, en soffa efter Marie-Louise Ekmans ”Rummet”, och en skärmvägg utsmyckad med solfjädersformade detaljer från målningen ”Design för Aelita” från 1924 av den ryska konstnären Aleksandra Ekster.

Ingegerd Mannfeldt arbetar in i det sista med gasolbrännare för att få till rätt nyans på det förkolnade träfundament som ska omge en grupp smala, ljusa keramikvaser. Hon har inspirerats av Helene Schjerfbecks målning ”Balskorna” från 1882, med en flicka i fluffig tyllkjol, svart sammetsjacka och sidenklädda dansskor. ”I askan gror hoppet” är arbetsnamnet än så länge. 

– Det finns så många bottnar i den med kopplingar till i dag, med Ukraina, pandemin och koranbränningarna, så mycket svärta. Men sedan kommer vaserna som ett ljus som poppar upp ur askan. Har du varit utbränd är det också ganska svart, men efter det kommer något nytt, kanske något bättre. 

Designuppgiften ser hon som en inspirerande utmaning.

– Det har varit jätteroligt, verkligen ”trial and error.” Bara det här med att behandla ytan och lacka innan jag lade på tusch och bets. Det blev för glansigt, så jag har försökt bränna bort och börja om.

Hon tänker inte släppa konsten efter sin examen om några veckor:

– Konsten har gjort mig gladare och piggare, den betyder allt egentligen. Den måste finnas kvar, på ett eller annat sätt.

En stol av arvegods blev Linda Morberg Forshages hyllning till sin mormor. Armstödet har fått mjuka, behagliga former och små keramikdetaljer. Sitsen är gjord av gamla skurtrasor och prydd med broderier.

– Jag inspirerades av konstnären Greta Knutson. Min mormor hette också Greta. Vi stod varandra jättenära, trots att vi kom från olika världar.

Emma Esberg från Sunderbyn har skapat en klänning av keramik och trä. Mönstret har hon gjort av små bitar av faner som hon målat med akvarell. Hon har limmat bitarna på viskostyg, som består av träfiber.

– Det har tagit fyra veckor att skära ut, måla, lacka och limma. I går limmade jag den sista biten. Jag är så sugen på att räkna hur många bitar det är, jag ska ta det någon kväll, säger hon och ler.

Några keramikrundlar ska fogas ihop till hängslen innan klänningen är klar. Titeln är ”No hugs for you”. Hon har utgått från ”A studio in Montparnasse” av Christopher Richard Eynne Nevison (1889-1946).

Utställningen ”Rummet – sexton viljor en utställning” har vernissage på Sunderby folkhögskola, Galleri Y, den 5 maj och pågår till den 5 juni.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!