Konstnären Britta Marakatt-Labba från Övre Soppero är internationellt känd för sina broderade berättelser om den samiska vardagen, om frågor som renskötsel, fjäll och skog, och om rätten till sitt land.
Hennes porträtt blir en del av Statens porträttsamling och avtäcks den 12 november.
– När jag började läsa om det tänkte jag att det här är ju stort. Det är fantastiskt att jag blivit vald till årets hedersporträtt, säger hon.
Porträttet är utfört av Marja Helander, en samtidskonstnär som gjort internationell karriär med verk om samisk natur, landskap, människor och kultur. Hennes fotografier och filmer ingår i flera konstsamlingar i de nordiska länderna, Kanada och Tyskland.
I slutet av oktober kom Marja Helander till Övre Soppero för att fotografera Britta Marakatt-Labba i hennes hemmiljö. De arbetade i fyra dagar.
– Hon ville inte ha ett traditionellt porträtt så vi var ute i naturen och letade en plats. Vi startade vid en sjö, vidare till en gammal byggnad, och slutligen till den plats hon valde. Den ligger mellan Soppero och byarna, det är myrmark med mindre björkar, en jättefin plats. Det var frost den dagen, men den försvann några dagar senare.
På bilden håller Britta Marakatt-Labba upp en stor svanvinge.
– Det var Marja som hade med den, och jag tänkte att det passar mig jättebra, jag är så fascinerad av när svanarna kommer på våren och när de samlas på hösten.
Britta Marakatt-Labba ska vara med vid ceremonin på Gripsholms slott.
– Porträttet kommer att bli över en meter brett och en meter högt. Det blir lite spännande att se.
Porträttet blir en del av Statens porträttsamling och avtäcks på Gripsholms slott den 12 november.