Aitik – en plats som försvinner

Uppbrott och migration – större förståelse för tillhörighet och jord som plats. Det skildras ur olika perspektiv i Havremagasinets nya utställningar.

Anja Örn, Fanny Carinasdotter och Thomas Örn i Norrakollektivet undersökt Sveriges största dagbrott.

Anja Örn, Fanny Carinasdotter och Thomas Örn i Norrakollektivet undersökt Sveriges största dagbrott.

Foto: Peter Rosvik

Konst2021-03-19 15:17

 Vårens utställningar på Havremagasinet är också starten för årets tema: 

”Jord kommer att löpa som en röd tråd genom samtliga utställningar där vi undersöker olika aspekter av begreppet”, skriver konsthallen.

De tre första utställningarna har digital vernissage under lördagen.

Koppargruvan Aitik i Gällivare står i fokus i ”En plats försvinnande”. Med fotografier, videodokumentation och skulpturala objekt av koppar har Anja Örn, Fanny Carinasdotter och Thomas Örn i Norrakollektivet undersökt Sveriges största dagbrott. Gruvan blir en projektionsyta för att förstå exploateringen av jordens resurser. ”En plats försvinnande” är den första kompletta delen i projektet och den följer gruvans expansion samt arbetet med att lindra konsekvenserna.

”Tankar om en oviss väg” är en grupputställning med Nisrine Boukhari, Mohammad Ali, Rezan Arab, Mahmoud Dayoub och Diana Jabi. Samtliga har egna erfarenheter av det syriska inbördeskriget och förmedlar i utställningen en upplevelse av förlust och flykt som inte går att uttrycka i ord. 

”För inte så länge sen hade du en bild av hur din framtid skulle bli, men nu är allt borta. Kriget i ditt hemland krossade din dröm och nu har du ingen aning om ifall du någonsin kommer att kunna återvända hem. Det förflutna är smärtsamt, framtiden är vag, och du står här mitt emellan. På den här nya platsen har du träffat många nya människor. Du vill dela ditt förflutna med dem, visa upp hur vackert ditt liv var innan kriget, frambesvärja den sanna bilden av ditt älskade Syrien, före kriget. Du vill le mot dem, svara på varje fråga de ställer och visa att du är tacksam över att vara här”, skriver de om sin utställning.

Den svenske fotografen Kent Klich, numera boende i Köpenhamn, är internationellt erkänd. Hans fotografi handlar ofta om utsatta människor. I ”Gaza International Airport – On land and air” finns inga människor med, trots att de i högsta grad berörs. Tomheten står i centrum i berättelsen som handlar om en flygplats utan ankomster och avgångar, med resebegränsningar och utsatthet. Flygandet är en symbol för fred och frihet, men en sönderbombad flygplats är som en vingklippt duva. Kvar står ruinerna som en representation av de palestinska folkets dröm om rörelsefrihet.

Utställningarna har digital vernissage den 20 mars och pågår i Havremagasinet till den 22 maj.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!