Frågan har diskuterats i många år, men nu får pionjären Agda Rössel från Kilvo station till slut ett monument vid järnvägsstationen hemma i Gällivare.
Ingrid Falk är konstnären bakom verket. Hon tycker att placeringen är given:
– Agda vid stationen är självklart. Det är ju banvaktarens dotter från Kilvo som flyttade till Gällivare nära stationen när pappan blev konduktör.
Agda Rössel föddes i Kilvo en novemberdag 1910. Familjen flyttade runt bland banvaktsstugorna tills de stationerades i Gällivare när Agda var i sjuårsåldern.
Hon blev med tiden ambassadör, FN-ambassadör och politiker, som stred för kvinnors rättigheter och värnade om de utsatta i samhället.
När Agda Rössel var 11 år hade hon redan läst 450 böcker, trots att man egentligen inte fick låna böcker på biblioteket förrän man var 14 år.
Ingrid Falk tog fasta på Agda Rössels vetgirighet och har valt att göra monumentet med böcker och ett lysande porträtt.
– Ju mer jag läste om henne, desto mer hänförd blev jag. Att hedra en kvinna med så många bra sidor är en verklig utmaning. Men framför allt tog jag fasta på hennes läsande.
Minnesmärket är fem meter långt och två och en halv meter brett, med böcker i varierande storlekar och material. På boktravarna kan man sitta. Stommen är av betong med infällningar av granit, stål och koppar.
På monumentet ska även Agdas porträtt i spegelblank metall placeras.
– Ansiktet är i stål och hennes klänning är i koppar, som man kan spegla sig i.
Det vill hon också att Gällivarebor och passerande ska göra: spegla sig lite i hennes glans.
– Hon var en snygg, iögonfallande, rakryggad och speciell kvinna, men hon gjorde sig inte märkvärdig på något sätt, även om hon var det. Sittplatserna ska ha värme i sig och böckerna kommer att lysa. Så det blir ljus och värme, berättar Ingrid Falk.
Det kommer även att finnas text infälld i stålet med citat om Agda Rössel, från dem som träffat henne, men även från dagens Gällivarebor.
– Hon är värd allt, det var jättesvårt att välja. Vilken kvinna, vilken kapacitet. Hon hade en lärare som lade märke till hennes fantastiska förmåga och ska ha sagt: ”Det är förbrytelse om man inte låter den här flickan studera vidare”, berättar hon.
– Och så gjordes. Helt fantastiskt att hon faktiskt fick det, gjorde det, ville det, och tog sina stora kliv. Men likafullt vårdade hon sin mamma hemma, och gjorde allt det som kvinnor gjorde på den tiden. Men sedan ägnade hon hela sitt liv åt kvinnors rätt, men också så mycket annat. Det är ett hedrande uppdrag, men också väldigt svårt. Jag ville göra så mycket i monumentet, men skalade av så böckerna blev kvar.
– Det står kvar som ett sätt att fylla i tankar. Man kan sitta på de här böckerna och fundera, spegla sig och värma sig. Och minnas vem hon var.
Under besöket i Gällivare i början av oktober har hon hållit workshop och berättat om Agda Rössel och om minnesmärket. Hon har haft kontakt med skolbarn och lärare från Gällivare, något som hon ska fortsätta med på distans.
– Det är möjligt att en del av det de skriver om henne kommer med som citat på monumentet.
Om ett år ska verket invigas.
– Tjälen går ur jorden i juni, då börjar vi bygga och det ska vara klart före den 1 september 2023. Så nästa höst är det dags, säger Ingrid Falk.
– Jag har med klimataspekten och deltagarperspektivet, som är viktigt för mig. Jag vill få med Gällivarebor, människor som har träffat Agda i Gällivare. Jag kan hitta andra, som politiker och högt uppsatta personer, men jag tänker att det här är till Gällivare, till hennes födelseplats.
Fram till den 13 december 2022 tar Ingrid Falk gärna emot tips om texter till Agda Rössels minnesmärke.
Ingrid Falk har tillsammans med Gustavo Aguerre bland annat gjort konstverket "Lev" i en gångtunnel i Umeå (2012) samt verket med litterära citat av August Strindberg (1998) längs Drottninggatan i Stockholm.