Jakob Hellman förolämpad av TV 4

Kommentar. Jakob Hellman bryter tystnaden i den första tv-intervjun på tjugo år. Öppenhjärtigt berättar han om skrivkrampen, prestationsångesten. Ändå måste Steffo Thörnqvist förolämpa Vuollerims finaste son:- Det är ju ett uselt tempo, säger TV 4:s självgode programledare.

Jakob Hellman ska turnera med tyska synthbandet Alphaville i augusti.

Jakob Hellman ska turnera med tyska synthbandet Alphaville i augusti.

Foto: Pär Bäckström

Kommentar2010-03-27 06:00

Att Jakob Hellman gör comeback på livescenen är stort. Bortsett från enstaka framträdanden har han levt ett undanskymt liv i Malmö i många år, samtidigt som mystiken kring hans person knappast har minskat.
Således ett litet "scoop" av TV 4 att få den folk- och medieskygge Vuollerimsonen till direktsändning i käcka Nyhetsmorgon.

Hellman är reserverad, flackar med blicken och verkar inte tillfreds med situationen i sitt första tv-framträdande sedan den plötsliga framgången i slutet av 80-talet.
TV 4:s programledarpar Steffo Törnquist och Jenny Östergren lyckas ändå hyfsat med att få honom att öppna upp sig och intervjun är ok. Självklart vill de veta vad som egentligen hände åren efter ... Och stora havet, varför Hellman inte mäktade med någon uppföljare - och varför han än i denna dag inte är aktuell med något nytt material.
- Jag skriver så himla långsamt, det kan vara några ord man får ihop på ett halvår, försöker Jakob Hellman förklara.
Det är då som machoman Steffo Thörnqvist, i sin bruna väst och uppkavlade vita skjortärmar, måste fälla den sarkastiska, tarvliga kommentaren:
- Det är ju ett uselt tempo.

Ignorante Tjock-Steffo, uppenbarligen utan förståelse för hur mycket Jakob Hellman har fått kämpa med sin skrivkramp, tycker att såna förolämpningar är utmärkt nöjesjournalistik på bästa sändningstid i morgon-tv - precis som när kollegan Jenny Östergren en gång skällde ut artisten Nordpolen i ett annat idiotiskt klavertramp av TV 4 (kolla Youtube).
Tack och lov låter Jakob Hellman piken passera. Förhoppningsvis sänktes inte hans självförtroende på nytt. De nya låtfragment man hör i det efterföljande nyhetsinslaget bådar gott; han har lämnat Elvis Costello-popen bakom sig och verkar söka sig till jazziga viskompositioner, likt en modern Olle Adolphson.
Hoppas, hoppas att Jakob Hellman orkar fullfölja arbetet med sin senkomna uppföljare, i lugn och ro bortom TV 4:s rampljus.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!