Kirunabo prisades för novell

'Islossning' är en stram historia, skriven av en mycket formsäker författare. Ett helt öde fångat på en yxas egg." Så löd motiveringen då Kirunabon Anna Kuru vann första pris i en novelltävling.

21 mars 2017 06:00

Novellen Islossning gav Kirunabon Anna Kuru 10.000 kronor i förstapris i en novelltävling där bland annat akademiledamoten Klas Östergren medverkade i juryn. Novellpristävlingen anordnades av Österlens folkhögskola inom kursen Kreativt skrivande och var öppen för tidigare kursdeltagare att delta i. Av drygt 60 bidrag utsågs fyra noveller till vinnare.

– Jag har alltid tyckt om att skriva och hade en novell liggande som jag redigerade och jobbade vidare på innan den skickades in. Jag blev sjukt glad när jag vann och det var verkligen en bekräftelse eftersom det är kända författare som sitter i juryn så det kändes riktigt bra.

I motiveringen står att " 'Islossning' är en stram historia, skriven av en mycket formsäker författare. Ett helt öde fångat på en yxas egg."

– Den handlar om en man som hugger ved. Så det är både en yttre och en inre islossning, eller snarare inre förlösning. Han tänker tillbaka på sitt liv. Hur det har varit och hur det är idag. En livsresa som avslutas med att isen går utanför sommarstugan, säger Anna Kuru.

Just nu går hon en utbildning i skrivande på Luleå tekniska universitet där hon jobbar med ett manus till en roman.

– Det är en spänningsroman som utspelar sig i Kirunas fjällvärld och är fortsättningen till ett manus som jag har skrivit tidigare.

Viljan att skriva har alltid funnits säger Anna som har skrivit i olika former sedan länge. Hon minns sin far och farfars många historier som har legat till grund för hennes eget intresse.

– Vi har en stark berättartradition här uppe. Jag har samma vilja att berätta som far och farfar, men för mig kommer det fram i skrift men det var först när jag började kursen i kreativt skrivande som jag tog tag i det på riktigt.

Andrapriset på 5000 kronor gick till Leonard Franzén för novellen "Bye". Tredjepriset på 2000 kronor delades mellan Johanna Hillerbrand Runes novell "Ytspänning" och Jonathan Mattissons novell "Över gränsen". I juryn medverkade förutom Klas Östergren även Cilla Naumann och Camilla Jönsson.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ulrika Huhtaniska