För första gången sammanfördes de två författarna under Kiruna bokfestival. Fatima Bremmer har skrivit Augustprisbelönade "Ett jävla solsken" om den första wallraffande journalisten, Ester Blenda Nordström. Och Curt Persson har skrivit boken "Hjalmar Lundbohm - ledare, samhällsbyggare och kulturmecenat".
Curt Persson beskriver relationen mellan Ester Blenda och Hjalmar som en kärleksrelation.
– Hur djup och i vilken form är svårt att säga, men det fanns en väldigt stark relation mellan dem. Inte minst Hjalmar var berörd av henne och blev väldigt tydligt ledsen när det inte blev någonting, säger han.
– Jag tror att hon tyckte oerhört mycket om honom, det framgår i brev och i dokumentation som jag har tagit del av, att hon såg honom som en av sina absolut närmaste i livet, han var en djupt kär vän, men hon var inte förälskad i honom, säger Fatima Bremmer.
Även om de inte blev något kärlekspar så stod deras relation stark. Via ett barnbarn till Ester Blendas bror fick Fatima Bremmer tag på en låda full av brev och fotografier.
– Jag tror inte att jag andades på en hel dag. Jag anade, men jag kunde inte förstå vilken stor skatt det faktiskt var. Det tog flera år för mig att begripa det, säger Bremmer.
I lådan finns många brev från Hjalmar till Ester Blenda. Hela Lundbohms kvarlåtenskap, som dagböcker och brev, är brända. Därför kom vetskapen om breven som en överraskning för Curt Persson.
– Oj, om man hade haft den lådan. Men samtidigt så är det så att det man inte kände till kan man inte ta ställning till. Men jag blir jätteglad att det finns brev, för jag ser min bok som en del i folkbildningen. Här finns det ett avstamp att gå vidare för den som vill, säger han.
Vad skulle då Ester Blenda och Lundbohm ha tänkt om det som sker i Kiruna idag med stadsflytten? Curt Persson tror att Lundbohm skulle ha accepterat läget.
– Men han hade nog inte varit helt nöjd med att man tappat bort det humanistiska, det viktiga är inte husen utan det är människorna och det som är mellan husen, litteraturen, konsten, fritiden och folkbilningen, de bitarna. Man skulle ha påbörjat stadsomvandlingen med de bitarna först.
– Ester Blenda skulle ha skrivit en bok. Hon hade kastat sig över det här med liv och lust. Hon hade gett sig ut och fått de mänskliga perspektiven, det är jag ganska säker på, säger Fatima Bremmer.