Martinez gillar grovjobbet

Ett år för en dansbandsmusiker kan innehålla 200 resdagar och 140 spelningar.Ena kvällen i Folkets hus i Pajala, nästa kväll på Arran i Kiruna och därefter massor av mil i bussen.– Man måste gilla grovjobbet om man ska orka, säger Danne Strandberg, trummis och kapellmästare i Martinez.

Foto:

Kiruna2011-01-10 08:54

Det är sen lördagseftermiddag och i många hem i gruvstaden laddas det för fest. För medlemmarna i Martinez är det en vanlig dag på jobbet.
Hemlagad mat
Grejer ska riggas, instrument ska stämmas och ljudet testas inför ännu en spelning.
Martinez har sin hemmabas i Härnösand, men den här kvällen är det hemmaplan för Danne Strandberg och sångerskan Louella ”Lillan” Westman som båda kommer från Kiruna.
De är uppspelta efter fredagens spelning i Pajala. Nu ser de fram emot att få äta hemlagad mat hemma hos föräldrarna Westman i Laxforsen och sedan få spela inför gamla kompisar.
– Det är som att komma hem för hela bandet. Det är här i Norrbotten som vi är som närmast vår publik, även om många är beredda att resa långt för att komma och se oss, säger Lillan Westman.
Allt är inte bara hårt slit. Framför allt har de senaste åren innehållit framgångar, uppmärksamhet, tv-framträdanden och massor av cred.
Martinez var 2009 med i första upplagan av Dansbandskampen i SVT och i fjol var Danne Strandberg nominerad som årets trummis på Guldklavengalan i Malung.
Femte albumet
Nyligen kom bandets femte album ”Ingenting är bättre” i samarbete med välkände schlagerkompositören Calle Kindbom som driver skivbolaget Neptun. Samarbetet har också renderat i ett skivkontrakt för framtida utgivningar.
Slutligen har Martinez varit med i realityserien Dansbandsbrudar i TV 4 plus som ett av fyra svenska band.
Lillan Westman är en av sångerskorna som har följts av ett tv-team för att skildra just vardagen i dansbandssvängen.
Enligt henne har serien gett en större förståelse för att jobbet inte bara handlar om de fyra timmar de står på scenen.
– Jag tycker att de har visat vad jobbet innebär på ett bra sätt. Det är många som har kommit fram och har sagt att, fan vad ni sliter och flänger.
Positiv energi
– Och så är det ju. Man bor ju större delen av året i en tattarthermos med tre stinkande karlar. Man måste vara speciell för att det ska fungera, fortsätter hon.
Men fungerar gör det uppenbarligen. Även om ingen i dagens uppsättning var med när det ursprungliga Martinez bildades 1976 har alla i bandet åtskilliga år, mil och spelningar i kroppen.
Danne Strandberg säger att framgångarna har gett mycket positiv energi i hela bandet. Att synas i tv är bra reklam och att ha blivit uttagen av tv-producenterna är ett bevis för att man har nått en viss nivå.
Men det är knappast det som driver bandet den åttonde raka kvällen på Birka paradise någonstans ute på Östersjön.
Utan vadå?
– Man måste trivas tillsammans, gilla resorna och grovjobbet. En annan nyckel är mötet med publiken. Man måste vara social och tycka om att träffa folk. Klarar man det finns alla möjligheter att få ihop det, säger han.
Lilla Westman tillägger.
– Å andra sidan syns det direkt om man inte trivs ihop och då kommer man ändå ingenstans.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!