Kirunas okända pionjär

Lina Hjort var en kvinna som verkade i Kiruna vid tiden för gruvstadens första år. Vid sidan av sitt arbete som lärarinna ägnade hon sin lediga tid till att bygga hus.

Gun Olofsson och Pia-Karin Helsing gav ett smakprov ur föreställningen om Lina Hjort bland höstens jackor i ekiperingen i  Centrumhuset i Kiruna.

Gun Olofsson och Pia-Karin Helsing gav ett smakprov ur föreställningen om Lina Hjort bland höstens jackor i ekiperingen i Centrumhuset i Kiruna.

Foto: Hans Sternlund

Kiruna2010-08-25 06:00

Denna märkvärdiga kvinna gjorde mycket av det tunga arbetet själv, till sekelskiftesmännens förvåning. Dessutom använde hon material som andra ratat för att kunna genomföra projekten med små medel.
Hon plockade upp virke som flöt i Luossajokk vid det som kallades Tippen, tog vara på gammal plank från andra byggen och plockade upp tegel ur dyn där gruvbolaget hade haft sin tegeltillverkning.
Ändå åstadkom hon praktfulla byggnader som hon gärna smyckade med exempelvis förgyllda inslag i portuppgångar. "Livet måste vara vackert och man ska ha så roligt som man kan", lär hennes devis ha varit.
I dag är det bara Centrumhuset på Meschplan av hennes fyra färdigställda byggnader som står kvar. Här har hon låtit den blivande konstnärinnan Henny Modig Förare pröva sina färdigheter på murstocken som är väl synliga i trapphuset.

Lina Hjort var sin egen lyckas smed och hade inte haft de bästa förutsättningarna. Hon var född utom äktenskapet i Ohtanajärvi i Tornedalen 1881 och växte upp under knappa förhållanden hos sin mormor och morfar.
Det var tack vare ett stipendium som hon kunde gå lärarseminariet i Haparanda och börja sin klassresa. Kanske var det inte så konstigt att hon senare skulle bli engagerad i kvinnornas rättigheter, inte minst när det gällde rösträtten.
För några år sedan fick Lina Hjort en gata uppkallad efter sig i Kiruna. I övrigt kan hon räknas in bland Kirunas mer okända pionjärer trots hennes konkreta och visionära gärning.
Det vill Norrbottensteatern ändra på i och med uppsättningen av Mina drömmar växte vilda, skriven av Yvonne Gröning, som kommer att ha premiär i Ohtanajärvi den 18 september.
Det blir föreställningar på andra håll också, inte minst i Kiruna där ensemblen med regissören, tillika teaterchefen, Karin Enberg, i spetsen sammanstrålade häromdagen.

De hade valt en något annorlunda plats för pressvisningen - herrekiperingen som har funnits i Centrumhuset sedan 1933. Lina Hjort byggde huset redan 1915.
Bland höstens jackor gav Gun Olofsson, som spelar Lina Hjort, samt violinisten Pia-Karin Helsing ett smakprov ur föreställningen som får formen av en berättarteater med musik.
Karin Enberg anser att berättelsen om Lina Hjort är särskilt aktuell i dessa dagar då Kiruna ska flyttas och nya epoker stundar.
- I det läget är det intressant att berätta om en pionjär som var med vid stadens födelse och åstadkom så mycket och som hade så många åsikter som gick på tvärs mot resten av samhället. Det förvånar mig att hon inte har fått mer uppmärksamhet, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!