En raketstart för The Ark

Nytända The Ark landar i rymdstaden Kiruna. Räkna med en flygande turnéstart för bandets science fiction-fantast Jepson.- Jag kanske ska skjutas upp med en raket mitt under ett solo, säger The Arks gitarrist.

Foto:

Kiruna2010-07-03 06:00
Efter schlagersuccén och Eurovisionfiaskot The worrying kind tog The Ark en paus.
Den blev lååång - tre år, närmare bestämt. Med Ola Salo som musikalstjärna i Jesus christ superstar och resten av bandmedlemmarna fullt upptagna med familjeliv och diverse sidoprojekt har The Ark legat i träda.
- Förr i tiden gjorde jag inte så mycket när vi pausade. Jag gled mest omkring och fikade. Men numera hittar jag på olika saker, berättar gitarristen Mikael Jepson.
Som vad då?
- Jag har haft klubb i Malmö, sysslat med konst och så har jag designat tyger. 60- och 70-talsinspirerade mönster. Nästan pinsamt att allt man skapar är inspirerat av den tiden. Jag har några tyger som är helt fantastiska.
Produktiva medlemmar
Att Ola Salo gjorde succé som en sjungande Jesus innebar aldrig att framtiden var hotad för The Ark.
- Du kanske vill ha en "kris" men så var det inte. Vi har alltid varit öppna för att hitta på andra grejer vid sidan av bandet. Och Ola var sjukt bra i musikalen. Det var en dröm för honom, han var förberedd för rollen sedan 14-årsåldern, säger Jepson.
Bandpausen innebar också tid för helt annat skapande. Samtliga i The Ark är numera är lyckliga föräldrar.
- Det var nog jag som startade den trenden. Jag fick barn för ett par år sedan och efter det har det bara trillat in. Plötsligt har alla i bandet ungar.
En enda stor The Ark-familj?
- Ja, barnen ska snart börja repa nu och ta över efter oss (skratt). Jag vill att Vira, min dotter, ska växa upp med mycket musik.
Ogenerad 70-talshyllning
I och med familjelivet har medlemmarnas vardag förändrats, blivit mer strukturerad. Arbetet med nya skivan In full regalia gick också mer effektivt än tidigare.
- Man stiger upp på morgonen, lämnar barnen på dagis och så repar man hela dagen. Vi är mer fokuserade på uppgiften nu. Förr blev det sena kvällar och nätter.
The Ark har aldrig varit så öppna med influenserna som på In full regalia, en ogenerad hyllning till 70-talets glamrock (Bowie, Queen, Abba).
- I början ville vi dölja det där mer. Nu är det pampig arenarock för hela slanten. Men jag tycker inte att det bara är pastischer, säger Jepson.
Vann renrace i Kiruna
Utöver designintresset är Jepson också stor älskare av science fiction och således förväntansfull inför turnépremiären i Kiruna, med rymdbasen Esrange.
- Jag måste be om en privatguidning. Ända sedan Star wars har jag varit en sci fi-nörd. Jag kanske ska skjutas upp med en raket mitt under ett gitarrsolo under konserten, säger Jepson.
Han minns en tidig klubbspelning i Kiruna, just i samband med The Arks genombrott.
- De ville att vi skulle vara med i ett renrace. Morgonen efter en sen partynatt gick jag dit. Jag minns att jag snackade med renen genom hela racet och det slutade med att jag vann alltihopa, säger Jepson.
Fakta/Jepson
Namn: Mikael Jepson
Ålder: 35
Bor: Malmö
Gör: Spelar gitarr i The Ark (tillsammans med Martin Axén)
Gitarrer: Gibson SG och Gibson ES-335
Favoritalbum: "Disreali gears", Cream
Favoritmat: Dumplings
Fritidsintressen: Science fiction, inredning, design
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!