De tog hem Norrlands litteraturpris

På lördagen delades Norrlands litteraturpris ut. Årets pristagare var Ida Linde och Lina Stoltz. "Det är jättekul och uppmuntrande", säger författaren Lina Stoltz.

Foto: Lars-Göran Norlin

Kiruna2015-08-15 16:13

För årets prisceremoni hade det Norrländska litteratursällskapet valt att hålla arrangemanget under jord i Kirunas gruva. Efter en busstur ned i gruvan delade litteratursällskapets ordförande Anders Öhman ut priset som är på 10 000 kronor och delas ut till årets skönlitterära bok där författaren eller boken har norrländsk anknytning.

Ida Linde får priset för sin senaste roman "Norrut åker man för att dö".

– Jag blev väldigt glad. Särskilt glad eftersom jag skrivit en bok som utspelar sig i Västerbotten så det kändes fint att få ett pris som har anknytning till Norrland, säger Linde.

Juryns motivering: "Skickligt och fantasifullt knyter Linde ihop en rad till synes fristående historier till en sammanhängande berättelse med många bottnar. Inte minst är det en roman som sätter invanda föreställningar om Norrland i rörelse, och visar att historien om exploateringen av de norrländska skogarna lämnar avtryck ännu i vår samtid. Med ett stämningsmättat språk gestaltar Linde levnadsöden som inte stannar i det enskilda, utan pekar mot något större och angelägnare.”

Att priset delades ut i gruvan passade Ida Linde väl.

–  Jag tänkte ett tag att jag skulle åka hit medan jag skrev. Jag ville vara på den här punkten men det blev inte så. Det var det bästa när de ringde och sa att jag hade fått priset, jag blev glad och sedan sa det att vi ska ned i gruvan och då kändes det så fantastiskt att jag kom hit ändå, som jag hade tänkt på medan jag skrev, säger Linde.

Hur ska du fira?

– Jag vet inte, genom att vara glad. Dricka bubbel, som man brukar fira, säger hon.

Ida Linde är född och uppvuxen i Umeå, hon debuterade 2006 med boken "Maskinflickans testamente".

Norrlands barn- och ungdomslitteraturpris tilldelas i år Lina Stoltz för sin roman "I morgon är allt som vanligt".

– Det är jättekul och uppmuntrande, säger Lina Stoltz.

Vad ska du använda prispengarna till?

– Det blir till vardagliga saker eftersom jag jobbar nästa heltid som författare så har jag inte så mycket stadiga inkomster så det går in i hushållskassan, säger Stoltz.

Juryns motivering lyder: "Med säker blick för de känslor av skam, skuld och sorg som rör sig i en snart tonårig flickas inre skildrar romanen hur det är att leva med en missbrukande förälder. Trots det svåra ämnet förmår Lina Stoltz att gestalta en vardaglig värld som inte bara karakteriseras av mörker och smärta, utan också är full av möjligheter och utvägar. Det är en spännande roman som utan att förenkla skänker hopp för det utsatta barnet."

Lina Stoltz bor i Överkalix och debuterade 1998. Hon har gett ut sju böcker.

Norrlands litteraturpris instiftades 1973 och juryn består av styrelsen i Norrländska litteratursällskapet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!