Blind valde bort renarna
KIRUNA. Han målade i skymningen efter en lång dags arbete med renarna. Kanske är det därför hans målningar är dova och mörka i färgerna. Nikolaus Blind från Ratekjokk förenade renskötseln med sitt konstnärskap.
Fotograf: Jessica Rosengren
Foto:
- Han målade så mycket annat fint och det finns många andra som målar renar, han valde bort det och det kan jag beundra honom för, säger Astrid Sunna på Kiruna konstgille.
För att återuppväcka minnet av Nikolaus Blind ordnar Kiruna konstgille en minnesutställning. Ett femtiotal av hans verk, till största delen oljemålningar, har lånats av privatpersoner.
Det finns lite litteratur skriven om renskötaren och konstnären från Ratekjokk.
- De samiska ungdomarna har ingen aning om vem han var, det är viktigt att de får kännedom om honom, säger Astrid Sunna.
Han hette Nikolaus Larsson Blind, därav signaturen NL på hans målningar. Konstgillet har tagit initiativet att göra en mindre katalog med hans livsberättelse. Baserad på rader de har hittat i uppslagsverk och tidningsutklipp samt släkt och vänners berättelser.
- Vi tycker nog att vi har gjort en liten kulturinsats, säger hon.
Nikolaus Blind föddes 1926 och gick bort 46 år ung. Uppväxten var i en samisk bosättning i Ratekjokk, söder om Kalixälvens sjösystem, tillsammans med sju syskon med föräldrar som var renskötare och nomader.
Under tonåren gick han en korrespondenskurs i landskapsmålning. Kanske blev det hans första kontakt med måleriet.
I mitten av 40-talet kom Nikolaus Blind in på Otte Skölds målarskola i Stockholm. 1947 gick han vidare till Konstakademin där han stannade i två år.
Under sin levandstid valde han att inte marknadsföra sig själv utan levde som renskötare med pennor, penslar och färg i ryggsäcken. Redo att plockas upp när som helst.
- Han kunde måla på smörpapper, några av verken vi ställer ut är såna, smörpapper var lätt att ha med och billigt, säger Astrid Sunna.
Stora delar av hans konstverk är i "ryggsäcksformat". Ett spår av att han alltid målade ute i naturen, materialet var tvunget att vara lätt att ha med.
1963 hade han sin sista utställning på Galleri St. Nikolaus i Stockholm där 60 oljemålningar visades.
Astrid Sunna kände själv Nikolaus Blind, första gången hon träffade honom var på Kebnekaise fjällstation där hon hade sitt första sommarjobb.
Hemma i hennes lägenhet hänger ett av hans konstverk i en ljusgrå träram. På 80-talet var just den tavlan på en stor samisk vandringsutställning i Tyskland, USA och Kanada.
Träramen är ingen tillfällighet. Nikolaus Blind brukade samla på träplankor och förvara dem utomhus för att de skulle få spår av vädret på sig. Lite halvslitna och väderbitna skulle ramarna omge hans mörka och djupa landskapsmotiv av den vardag som han vandrade runt i.
Minnesuställningen pågår till 14 april. Vernissagen är idag klockan 13 på Stadshuset i Kiruna.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!