Badar vidare i Jukkasjärvi – kulturprojekt förlängs

Vid Tornedalens strand vill Jukkasjärvi hembygdsförening få folk att bada i kultur och historia. ”Det här en otroligt viktig kulturmiljö”, säger projektledare Ida-Maria Svonni.

Ida-Maria Svonni, här i det lantalaisiska museet på hembygdsområdet.

Ida-Maria Svonni, här i det lantalaisiska museet på hembygdsområdet.

Foto: Fotograf Linnea Lundkvist

Kiruna2024-06-29 10:10

Nyheten i korthet

  • Jukkasjärvi hembygdsförenings kulturprojekt förlängs, med syftet att sprida kunskap om områdets lantalaisiska och samiska kulturer.
  • Under det första projektåret har skyltning på hembygdsområdet uppdaterats och museerna digitaliserats. Föreningen har tilldelats extra finansiering för att fortsätta arbetet.
  • Föreningen vill bättre belysa områdets historia och visa upp föremål från trakten.

Efter första projektåret har de ny skyltning på hembygdsområdet och de båda museerna (ett samiskt och ett lantalaisiskt) är uppdaterade och digitaliserade. 

– Nu ska vi verkligen jobba med vårt uppdrag och berätta om de två kulturerna. Föremålen i museerna begränsar var i tiden vi hamnar. Det är från 1850 fram till 1900-talet, och vi berättar om Jukkasjärvi och livet här. 

undefined
Hembygdsområdet, Jukkasjärvi.

Projektet startade i april 2023 och pågår det här året ut. Leader Tornedalen 2030 har godkänt en fortsättning, som sedan slutligen ska klubbas av Jordbruksverket.

– Det är egentligen nu när första projektåret är färdigt som vi kan börja med det som vi vill göra och det som är föreningens uppdrag. Det är att sprida kunskap om våra två traditionella kulturer i Jukkasjärvi, den lantalaisiska och den samiska. Det meänkielitalande folkets kultur och det nordsamisktalande folkets kultur, säger Ida-Maria Svonni.

Hon berättar om byggnaderna och föreningens historia. Om hur renskötaren Per Persson Huuva från Gabna, Kurravaara köpte marken till sin dotter Ragnhild och hennes man från Jukkasjärvi.

– De fick tio barn så hela den här gården präglas av de båda kulturerna. Många av föremålen i museerna är från den familjen. 

undefined
Hembygdsgården Jukkasjärvi.
undefined
Jukkasjärvi hembygdsområde, Torneälven.

Ragnhild och Olofs barnbarn Fredrik Pappila startade upp hembygdsföreningen 1936. 

– Han ville bevara det gamla. Huset stod tomt då så han förvärvade det till föreningen och började samla på föremål som berättar om livet som självförsörjande, från de båda kulturerna.

Hembygdsområdet är beläget längs Torneälvens strand. Extra levande blir hembygdsområdet på midsommar och kring jul.

undefined
Midsommar firas stort på hembygdsområdet varje år.
undefined
Midsommar firas stort på hembygdsområdet varje år.

– Det är båda mina kulturer som finns så starkt här. Jag kan känna hela min historia i hembygdsgården. Jag tror det är därför jag trivs så bra här. Det här en otroligt viktig kulturmiljö i Kiruna kommun, säger Ida-Maria Svonni, projektledare, Jukkasjärvi hembygdsförening. 

Första året hade man 1,4 miljoner kronor till projektet, och nu får man 600-700 000 kronor. Kiruna kommun och LKAB stöttar projektet. 

– Kulturmiljöer är a och o för vårt välmående. På hembygdsgården i Jukkasjärvi ska vi bada i kultur. Med föreläsningar, museer, och språk. Och med älven bredvid så blir det ju bokstavligen så också.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!