Smirnoff planerar för film och ny bokserie

Karin Smirnoff tycks bubbla av skrivlust och bokideér. Den tredje delen om Jana Kippo är på gång, och efter den en helt ny serie böcker.

Karin Smirnoff besökte Kiruna i veckan för att berätta om sig själv och sina böcker på Kiruna bokfestival.

Karin Smirnoff besökte Kiruna i veckan för att berätta om sig själv och sina böcker på Kiruna bokfestival.

Foto: Maria Unga

Kiruna kommun2019-10-18 09:33

Karin Smirnoff har precis anlänt till Kiruna med tåg när Norrbottens Media träffar henne. Samma kväll ska hon inta stora scenen på Folkets hus under Kiruna bokfestival för att prata om sitt författarskap. 
Karin Smirnoff berättar att hon alltid har skrivit, men hon har aldrig känt något behov av att bli publicerad, förrän nu. 
– Jag bestämde mig för att satsa på att skriva för några år sedan. Då hade jag skrivit en färdig roman som jag sedan lade åt sidan när jag började en utbildning i Lund. 

Första terminen skrev hon "Jag for ner till bror" som blev en dundersuccé och nästan genast nominerad till Augustpriset. Uppföljaren "Jag for upp med mor" började hon skriva redan innan den första kommit ut. Och nu arbetar hon med del tre, "Sen åkte jag hem" som har släpp i januari. 
– Romanen som jag skrev innan hamnade lite på vänt, jag får se vad jag ska göra av den. Jag tyckte inte riktigt att den höll, men nu när jag har lite distans till den så tycker jag att den är ganska bra. 

Om planen håller ska det bli en av tre delar i en ny bokserie. 
– Jag tror att jag får ihop det, men jag tror inte att den här som jag har skrivit är den första boken, det är nog den andra. Så förhoppningsvis ska jag komma igång med den nu till våren. 
Huvudpersonen i de nya böckerna är en man. 
– En musiklärare som heter Frank Lejde. Han är grunden i de här böckerna, säger Smirnoff. 
Handlingen tror hon kommer att utspela sig på flera platser.  
– Men jag vet inte riktigt, det är bara dumt att säga en massa om dem fast det finns en färdigskriven spänningsroman, men det är det som jag inte tycker om, att jag vill gå ifrån den här spänningsbiten så att det blir mer en vanlig bok av det. Det är inte så lätta böcker att skriva, det är kontroversiella ämnen och barndomshistorier.  

Just nu för hon diskussioner om att göra film eller serie av de tre böckerna om familjen Kippo. 
– Det ska bli väldigt kul när det kommer igång, då ska jag förhoppningsvis vara med lite i manusarbetet. Och det blir kul för det har jag aldrig gjort förut och jag får lära mig något nytt. Att se något gestaltas på ett annat vis än det jag själv har gjort ska bli kul. 
Karin Smirnoff utesluter inte fjärde bok om familjen Kippo. 
– Jag vet inte var jag hamnar med dem heller, om det är klart eller om jag känner att jag måste skriva mer efter trean, jag vet inte, jag får se hur det känns. Jag tänker att det inte spelar så stor roll, så länge lusten att skriva finns och jag har något att säga så spelar det inte så stor roll vad jag gör. 

Karin Smirnoff har en ny serie böcker på gång om allt går som planerat. "Förhoppningsvis ska jag komma igång med den nu till våren", säger hon.
Karin Smirnoff har en ny serie böcker på gång om allt går som planerat. "Förhoppningsvis ska jag komma igång med den nu till våren", säger hon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!