Bastu bland trädtopparna

Traditionellt hantverk i en modern design. Så beskriver Johanna Eliasson familjens timrade bastu som fått en ganska okonventionell placering på tomten i Rian.

Läget. Högt uppe på en stor sten stoltserar familjen Eliasson-Forsbergs egenhändigt timrade bastu.

Läget. Högt uppe på en stor sten stoltserar familjen Eliasson-Forsbergs egenhändigt timrade bastu.

Foto: Josefin Wiklund

Kalix2016-04-16 06:00

På en stor, stor sten uppe på en kulle stoltserar den. En traditionellt timrad bastu i modern tappning uppe bland talltopparna, utblickandes över byn och en isbeklädd Kalix älv nedanför.

Från vägen syns den väl och det händer ofta att förbipasserande saktar in för att beskåda det udda landmärket, speciellt efter mörkrets inbrott då belysningen ger det ytterligare en dimension.

Johanna Eliasson och hennes sambo Markus Forsberg har bott här i Rian utanför Kalix i fyra och ett halvt år och redan när de flyttade in började de fundera på vad de skulle kunna använda den stora stenen på kullen bakom uthuslängan till. En koja för barnen? För farligt. En badtunna? För jobbigt att fylla.

– Men en dag när jag satt här uppe kom jag på att man skule kunna bygga en bastu, berättar Johanna.

Först blev det inget av idén, men när hon tillsammans med Markus, föräldrarna och sin bror startade ett timmerföretag började bitarna falla på plats.

– Idén är att bygga timringar efter gammal tradition men på ett nyskapande sätt. Vi vill ge timmertrenden ett nytt uppsving och visa att det inte måste vara allmoge så vi satsar mer på design. Vi bevarar en gammal tradition och visar att den kan finnas idag och bli modern, säger Johanna.

Så det fick bli en timrad bastu som både visar upp företagets vision och och ger familjen ökad livskvalitet.

Johanna som är föräldraledig från sitt jobb som inredare på Ikea har ritat bastun tillsammans med sin syster och timret kommer från familjens skog.

– Tjusningen med timmer är att det är rena naturmaterial och helt ekologiskt, man värnar om miljön. Men sedan jobbar man också mycket för hand med yxa och motorsåg så det är ett riktigt hantverk – är det bra gjort kan det hålla i 100 år. Det blir som byggt med kärlek, säger Johanna.

Markus pappa är byggare och hjälpte för att få hela projektet genomförbart, att bygga en bastu på en stor sten är lättare sagt än gjort.

– Han tyckte att det var galet fast han gick ju med på det. Stenen är ojämn så vi fick borra ner spett och påla upp med betong för att göra en stadig grund.

Markus har timrat bastustugan tillsammans med Johannas pappa som lärt upp honom i timringens ädla konst. Den byggdes i ett garage och sedan flyttades alla stockarna med lastbil till den rätta platsen bakom uthuset.

– Det var precis att lastbilen kom fram, vi fick flytta på några stenblock för att det skulle gå.

De märkta stockarna lyftes sedan upp på kullen med en skogsmaskin men det var trångt så den sista biten fick de dras för hand.

– De har fått jobba i snöstorm och allt så jag fick springa med kaffe för att de skulle orka. Själv har jag legat under bygget och målat och svajat, så det har varit ett ganska livsfarligt projekt också men vi har så klart tänkt på säkerheten.

De traditionellt doftande timmerväggarna möts här med moderna fönster, möbler och belysning. Utanpå är bastun svart och inne har väggarna fått en vit nyans.

– Jag har försökt få in mycket naturmaterial – bordet är till exempel i kork – och kombinerat det med detaljer i guld och fina tvålar för en lyxig spakänsla, säger Johanna.

Runt bastun löper en altan med glasräcke. Det är riktigt långt till marken så det är inte utan att man kan bli lite höjdrädd om man är ovan höjder och vistas här.

– På kvällen är det så vackert att sitta här uppe. Det är alldeles knäpptyst, säger Johanna.

I november blev bastun färdig, två år efter att idén kom till.

– Vi badar i den nästan varje helg, det är många bekanta som vill komma och bada. Det är inte så ofta det blir det där snabba mitt i veckan. Det ska som vara lite speciellt, som på lördag kväll med lite spa och avkoppling i relaxen. Men då badar man ju i kanske tre timmar, berättar Johanna.

Just nu försöker hon kombinera föräldraskap med företagande så gott det går.

– Med ett barn gick det ganska bra, men med två är det lite körigare.

När äldsta dottern Klara, 2,5 år, är på förskolan och lilla Isabella på 9 månader sover middag passar Johanna gärna på och tar en kopp kaffe uppe på bastualtanen.

– Jag har det som utflyktsmål, säger hon med ett leende.

Johanna Eliasson

Ålder: 28

Bor: Rian, utanför Kalix

Gör: Föläldraledig från sin tjänst som inredare på Ikea och jobbar i familjeföretaget Timmerdesign.

Familj: Sambon Markus Forsberg, 30, timmernan, och döttrarna Klara, 2,5 år och Isabella, 9 månader.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!