Författande revisor gör filmdebut

Vad händer om en italiensk cykelturist gör mirakel på sin färd. Eller är det mirakel. I den kommande kortfilmen "Cyklisten", skriven av Kenneth Taavo, får åskådarna följa med på cykelfärden mellan Haparanda och Nordkap där en ivrig lokareporter har en viktig roll i historien.

Foto:

Juoksengi2013-08-15 09:27

För två och ett halvt år sedan började manusförfattaren fundera på behovet av att tro på något, ett liv efter döden.

– Jag är 56 år och existentiella frågor dyker upp. Det är det där med att när fan blir gammal blir han religiös, säger Kenneth Taavo.

På den vägen är det. Manuset växte fram och i höst ska cyklisten gå från manus till film.

– På Facebook hittade ett kusinbarn till mig en släktsida och fann där en finsk släkting, sjätte generationen, som var regissör. Jag kontaktade honom och frågade om han kunde titta på mitt manus och han svarade ja, av hövlighet, tror jag.

Tre dagar senare ringde det i telefonen och det var släktingen och regissören Aarne Norberg.

– Jag säger inte det här för att vara snäll, men det här var bra sa, berättar Taavo att regissören sa.

Och bollen sattes i rullning. Med Aarne Norberg som regissör och med stöd från Filmpool nord och finska filmbolaget Perifera production OY ska manuset bli film, en film som spelas in i Tornedalen under september.

– En kortfilm på cirka 20 minuter. Tanken är att den ska vara färdig att visas på filmfestivalen i Tammerfors 2014.

För Kenneth Taavo är manusförfattandet en ny del av livet. Till sin profession är han revisor med egen revisionsbyrå i Luleå, men det är i fritidshuset i barndomsbyn Juoksengi som NSD träffar honom. Huset som är en annan del av hans nya liv liksom ridandet, pilbågsbygget, runstensskapande på Porsön och att vara hundägare. Ett nytt liv som fick sin start 2002 när han fick veta att han led av Parkinsons.

– Synd att man måste få en sådan smäll för att börja tänka om, egentligen, säger han.

Tänkt om och tänkt nytt har han gjort. Skrivandet av Cyklisten gav blodad tand och han startade en kurs i manusförfattande som Filmpool nord anordnade, en kurs som gett resultat. På köksbordet ligger en diger lunta, ett till 90 procent färdigt långfilmsmanus.

– Jag har en karaktär som jag har problem med och som jag måste få till , helt enkelt.

Vad långfilmen handlar om.

– Faktiskt ett religiöst motiv det också. Ett drama med en Romeo och Julia-story i sent 50-tal, berättar Taavo.

Långfilmsmanuset bär namnet sekten och om även det manuset blir film återstår för Kenneth Taavo att se.

Däremot vet han, med bestämdhet, att snart kan han se hur hans manus ter sig som film.

Att räkna med siffror är vardag för revisorn Kenneth Taavo, kanske kan han räkna med en framtid som långfilmsförfattare framöver.
Att räkna med siffror är vardag för revisorn Kenneth Taavo, kanske kan han räkna med en framtid som långfilmsförfattare framöver.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!