Nik Märak är en kvinna med många järn i elden. Hon har just avslutat inspelningen av Dessertmästarna och håller nu på att öppna ett kafé i Stora Essingen i Stockholm. Kaféet ska även det ha smaker av Sápmi.
Vad fick dig att söka till programmet?
– Jag sökte inte, utan de sökte upp mig. Det var tredje året i rad som jag blev tillfrågad och då tänkte jag att det är väl roligare att tacka ja än att tacka nej. Egentligen är jag mer pedagog än tävlingsmänniska, så jag är inte rolig att tävla emot eftersom jag blir glad när andra vinner, säger hon och skrattar.
Nik Märak är väldigt engagerad i samers rättigheter och berättar att dessertmästarna var ett fantastiskt sätt att visa upp den samiska kulturen.
– Inte bara genom att visa att man finns, utan även för att implementera samiska smaker i desserten så som kvanne och älgört. Vi har till exempel använt oss av bark sen urminnes tider som c-vitamin tillskott. Det finns en hel värld av smaker man kan använda sig av.
Jag förstår att du inte får prata om programmet, men kan du säga något om dina konkurrenter?
– Vi blev ett kompisgäng allihopa. Det var vänlig stämning och alla var snälla och rara med varandra. Hela produktionen var helt fantastisk.
Vad sa dina barn om att du skulle vara med i programmet?
– Det tycker det är jättekul!