Musikaliskt möte i Mingus jazzvärld
Jazzlegenden Charles Mingus må ha avlidit 1979 men hans musik lever än i allra högsta grad. Nu tar sig Norrbotten Big Band och Tim Hagans an saxofonisten och Mingus-experten Steve Slagle som ger egen röst åt de klassiska kompositionerna.
Steve Slagle och Tim Hagans möts igen. Den här gången över Charles Mingus kompositioner som Norrbotten Big Band sätter tänderna i. Foto: Bengt-Åke Persson
Foto: Bengt-Åke Persson
- Vi gillar att spela ihop och att hänga tillsammans. I går (läs i förrgår) var vi på hockey så att Steve kunde få skrika lite på domaren, säger Hagans och skrattar.
Saxofonisten och kompositören Slagle är ytterligare en i raden av världsstjärnor som Tim Hagans lyckats locka till länet.
- Jag letar alltid efter folk att bjuda till Sverige bland mina kollegor i New York, och eftersom NBB har pratat länge om att de vill spela Charles Mingus-musik så var valet ganska enkelt. Steve är ju något av en Mingus-expert, säger Hagans.
Steve Slagle har nämligen varit ledare för Charles Mingus Band - en konstellation som bildade 1990, elva år efter jazzgigantens bortgång. Och det är ett band som spelar Mingus-musik, men som inte gör anspråk på att återskapa Mingus arrangemang, utan snarare tolka dem och gå sin egen väg.
- Mingus hade ju för det första inget eget storband, utan han spelade med mindre konstellationer. Sedan tycker jag inte att man hela tiden kan tala med någon annans röst - man måste lära sig av en människa och sedan skapa något eget, säger Slagle.
Och Charles Mingus har varit en sorts musikalisk fadersfigur för både honom och Hagans, berättar han.
- Jag har lärt mig otroligt mycket av att lyssna på Mingus, men förmodligen ännu mer av att arrangera hans musik. Han var inte bara en stor musiker och kompositör, han var även en stor människa. Han var inblandad i en massa kulturella händelser under sin samtid och han var också väldigt samhällsengagerad. Men många gånger använde han humorn i sin musik för att häckla beslutsfattarna istället för att höja knytnäven. Och även om vi nu går en ljusare framtid till mötes i USA i och med en ny president så tror jag fortfarande att den andan behövs, säger Slagle.
- Egentligen var musiken mest ett verktyg som Mingus kunde använda sig av. Jag tror att äktheten i hans musik beror just på att han hade mycket att uttrycka. Han kanske lika gärna hade kunna välja ett annat sätt, men nu blev det genom musiken, säger Hagans.
Att Charles Mingus musik tilltalar även den som vanligtvis inte gillar jazz är ett välkänt fenomen. På klubbarna där Mingus-musiken spelas samlas allt från hårdrockare till folkmusiker. Och även Norrbotten Big Band repeterar med ett leende på läpparna.
- Mingus musik skrevs alltid specifikt för musikerna i hans band, och det var verkligen ett band fullt av personligheter. Om en trombinist var borta gick det inte att ersätta honom tillfälligt med en annan - musiken fungerade inte så. Dessutom finns det gott om tillfällen att höra de olika musikerna även i de här arrangemangen - något som passar de galna personligheterna i NBB alldeles utmärkt, säger Hagans och skrattar.
Han och Steve Slagle har dessutom skrivit varsin helt ny komposition - helt i Mingus anda.
- Vi har tagit fram allt som vi förknippar med honom och försökt göra något av allt vi lärt oss av honom, säger Slagle.
Han har skrivit en ballad, medan Tim Hagans har hämtat inspiration från Mingus dialog med musiker i boken Beneath the Underdog.
Men framförallt hoppas de båda att publiken ska uppskatta konserten.
- Vi försöker alltid bjuda in publiken i nya världar under våra konserter och förhoppningsvis kanske det lockar någon att gräva djupare i den musikaliska skatt Mingus lämnade efter sig, säger Hagans.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!