Spana in höstens trender!

De ljusa sommarnätterna är historia – nu kryper vi in i mörkret, bäddar ner oss i soffan och tar det lugnt tillsammans. Så kan man sammanfatta några av höstens största inredningstrender.

Ny teknik. Att sy genom trä är nu möjligt, något som syns hos Färg & Blanche.

Ny teknik. Att sy genom trä är nu möjligt, något som syns hos Färg & Blanche.

Foto:

Inedning2016-09-10 06:00

Annkathrin Lundqvist jobbar som designer i Luleå och trendspaning är en del av hennes jobb.

– Det som är intressant för den här hösten är att det äntligen är mycket mörkare, matta färger. Det är väldigt mycket mörkt!

Det konstaterar hon när vi träffas för att prata om höstens inredningstrender.

Som exempel tar hon upp Ikeas tillfälliga kollektion Svärtan som lanserades i fredags, som enligt Annkathrin sammanfattar hela inredningshösten. Bakom Svärtan ligger textildesignern Mats Bergström som tagit fram en serie produkter och mönster tillsammans med studenter på en modeskola i Indien.

– Det är svart, svart, svart, grått och lite vitt. Kollektionen består av handgjorda keramikföremål och mönster framtagna för hand. Vi kommer bort från känslan av massproduktion och det blir mer småskalighet. Det känns mer äkta.

– I höst kan man se många möbler med läderdetaljer som är garvade i Sverige, som handtag på snickrade trämöbler. Där syns det tydligt att möbeln är gjord med omsorg och efter gamla traditioner, säger Annkathrin.

Hon ser fram emot en rad olika designsamarbeten där olika designområden blandas och gränserna suddas ut.

– Modedesigners gör grejer för hemmet, konstnärer gör keramik och arkitekter provar på konst. Det är kul att även stora företag satsar på samarbeten på det sättet. Det blir en spännande höst.

Tidigare har vi sett en hel del ljusgrå väggar men i höst är det många som tar det ett steg längre till mörkgrått och svart, enligt Annkathrin.

– Hemma vill man koppla av och stressa ner.

Höstens färgskala innefattar också en massa grönt, turkost, senapsgult och blått.

– Man kan måla med struktur eller marmorering och man ser många målade lister och tak.

– Äntligen är vi mer vågade, äntligen är det inte vitt och fräscht. Vi har pratat om det länge men det tar väldigt lång tid innan en trend anammas. Jag tänker på kök till exempel, vi hade rostfria kök länge och sedan färgade. Nu är det matt svart som gäller men det är en förändring som tar tid, det kostar ju rätt mycket. De vi ser nu är omatchade köksluckor, man kan ha två olika färger eller en färg och marmorering. Man är lite friare i sitt uttryck, säger Annkathrin.

Framför den mörka väggen kan man ha en jättestor och färgstark modulsoffa med färgglada kuddar och mattor.

– Soffan har vuxit till enorma proportioner, det har bara exploderat. Även köksborden har vuxit medan kontorsmöblerna har krympt. Umgängesytorna blir viktigare, där vi sitter och umgås, säger Annkathrin.

Detsamma gäller mattor, badrum och walk in closets som alla är stora i höst.

– En nyhet som kom i våras är möbler speciellt för växter och nu går vi ett steg längre in i grönskan. Nu vill man se rötterna och låter dem gärna synas i en genomskinlig handblåst vas. Jag tror att det handlar om ett sökande efter äktheten. Man står för den man är, lite olika alla andra.

Att hemmet ska vara personligt har vi hört så länge att det kan liknas vid en kliché, men det är en stark trend som fortsätter att utvecklas i höst i samband med att välmåendet blir viktigare.

– För att vi ska må bra behöver hemmet spegla vilka vi är. Man ska känna att det är en viss person eller familj som bor här, det ska kännas levande. Äntligen är kataloghemmen passé. Man kan blanda antika, ärvda föremål som betyder något och loppisfynd med dyra designföremål och Ikeagrejer.

Hur känner du själv inför höstens trender?

– Äntligen ask! Det har varit så svårt att hitta men nu finns det. Helst i kombination med mörka väggar.

Vilken är den senaste förändringen i ditt eget hem?

– Min nya walk in closet med heltäckningsmatta och mörka väggar. I love it. Det är åtta kvadratmeter med bara kläder. Jag blir helt lycklig när jag går in här.

Duo hemmet

Höstens största inredningstrender

Färger

Svart.

Mörkt, mörkt rått.

Lite vitt.

Grönt – Har en helt egen plats i höstens hem, dels för att det är en viktig färg som signalerar avkoppling och välmående, dels genom grönska i trenden som kallas greening där växterna till och med får helt egna möbelkollektioner.

Turkost.

Gult – Inte knallgult utan mer åt senapshållet, det finns både en varmare och en kallare nyans som man ser mycket av. Precis som inom modet.

Pudriga pasteller.

Blått.

Material

Trä – Ljusa träslag som ask kommer vi se mycket av men även björk, furu och oljad ek är populära. Det är väldigt skandinaviskt och hantverket får synas i designen, men det har tillkommit mer färg.

Läder – Läderdetaljer på trämöbler, som handtag av naturgarvat läder från svenska garverier, det känns äkta.

Metall – Det är mycket svart metall och trenden med rostig metall håller i sig. Gärna metall i kombination med andra material som trä.

Keramik – Både tunna och graftigare handgjorda bruksföremål. Man ska se att någon har gjort det, det ska inte vara det där fina och perfekta där alla vaser är likadana. Svart eller starka färger.

Möbler

Soffor – Enorma byggbara soffor i färg.

Jättestora matbord.

Kompakta kontorsmöbler.

Väggar

Målade mörka!

Strukturer som sand, puts och kalkfärg eller marmorering.

Uppdelade färger, inte samma från golv till tak. Träspont på halva väggen är tillbaka.

Målade lister i samma färg som väggen.

Samma färg på golv, tak och vägg.

Mönster

Blommigt – Stora härliga blommor med mycket färg.

Retro och vintage – Gamla mönster i nya upplagor och retroinspirerade mönster.

Strukturer som vass och strå på tapeter.

Bladverk, gräs, djur och natur.

Geometriska mönster.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!