”Jag köper bara sånt jag tycker är fint och gör en liten blandning”

När familjen byggde nytt hus för andra gången väcktes ett nytt intresse hos Åsa. Inredning. I den öppna funkisvillan i Hortlax blandar hon stilsäkra designklassiker med de senaste trenderna och mängder av gröna blad.

Sängstol. Ett par Thonet-stolar agerar sängbord och en OSB-skiva agerar sänggavel.

Sängstol. Ett par Thonet-stolar agerar sängbord och en OSB-skiva agerar sänggavel.

Foto: Josefin Wiklund

Hemmet2016-05-14 06:00

Åtta månader tog det att bygga huset i utkanten av Hortlax i Piteå kommun. Efter att ha valt ut det bästa från flera olika hustyper lämnade Åsa och sambon Erik in ritningen till en lokal byggfirma som slog upp skalet vartefter Erik, som är snickare, byggde klart allt invändigt innan inflytten i advent 2009.

Och det blev faktiskt det andra huset paret byggt, och det inom loppet av sex år.

Vi byggde ett hus i Grundvik 2003 men det är en bit från skolan så vi började kolla på hus i Hortlax men kom på att vi skulle kolla efter en tomt och på den vägen är det. Jag tror att vi glömde bort det där jobbiga, men nog är man ganska mätt på att bygga nu.

Det förra huset hade ryggåstak och det var något paret ville ha även här.

– Det var lite mer traditionellt medan det här är lite mer nyfunkisstil.

Och huset är fantastiskt; ljust, luftigt, praktiskt och med en härligt öppen planlösning, men det är ändå inte arkitekturen som är grejen i det här hemmet. Det är inredningen.

– Sedan vi flyttade in här har jag blivit mer och mer intresserad. Det är ju roligt! Jag köper bara sånt jag tycker är fint och gör en liten blandning. Absolut tittar jag i tidningar. Vissa grejer tycker jag kanske inte om alls, men nya grejer som kommer tycker jag är jättekul – om det är fint, säger Åsa.

Hon tillägger att det ju måste vara praktiskt också, att det är enklare att byta ut en kudde till än att måla en vägg om man vill få in säsongens färg.

Instagram är Åsas största källa till inspiration och här intill listar hon sina bästa följtips.

– Det är roligt att se hur andra har kombinerat olika grejer och så kan jag ge lite inspiration tillbaka, säger hon.

Hemmet är fyllt av möbler, inredningsdetaljer och lampor man kunnat se på Instagram och Pinterest och i inredningstidningar den senaste tiden; Öglanstolar, Thonetstolar och industristolar, en tamburmajor, rottingkrokar, pinnsoffor, en sänggavel av en OSB-­skiva, en kaktus, en William Morris-tapet, grafiska tryck och en helkaklad vägg ovanför diskbänken, som för övrigt är hemmets senaste förändringsprojekt.

– Hittar jag en kopia kan jag köpa den lika väl som designgrejer, sedan kan det vara kul att ha en äkta PH-lampa.

Just nu är hon på jakt efter en Y-stol.

– Men de är ju svindyra!

Även om det här hemmet känns trendigt och rätt i tiden är det egentligen inte många saker som är nya. Åsa har fått tag på många av möblerna och lamporna genom att lägga ut köpes-annonser på Blocket och Facebook, så det är hennes bästa tips för att få tag på det man vill ha.

Hennes bästa fynd är den mörkgröna pinnsoffan i hallen, från Wigells, som hon fick köpa av en dam för 300 kronor. Den svarta som står i köket kostade betydligt mer än så.

– Och så har jag lite från Ikea. Det gamla får gärna krocka lite ihop med det nya, det kan jag som gilla.

Åsa blandar också gärna olika träslag i samma rum, även om det för vissa är ett big no-no.

– Det är ju det mina ögon ser som är det viktiga. Tycker jag att det är okej så är det okej.

För henne är det viktigt att ett hem känns personligt.

– Det är det som är så roligt att se hos andra. Traditionellt och gammeldags kan vara jättefint hos dem.

Tidigare sprang Åsa ofta på loppisar och köpte nya grejer, bytte ut och flyttade runt i hemmet men nu blir det inte lika mycket.

– Jag har som blivit lite mer kräsen än förut. Ibland kan jag gå på loppis och bara komma hem med en påse bullar. Jag kanske har hittat det jag är nöjd med. Jag gillar lampor, speciellt bumlingen. Den har jag som fäst mig vid – den byter jag inte ut.

Här är de gröna växterna en viktig del av inredningen, inte bara i fönstren utan även ute i rummen.

På små hyllor och i hängamplar av makramé fästa i taket, på renhorn och i konsoler hittar man bland annat elefantöra, monstera och plättar i luften. Eftersom fönstren går hela vägen ner till golvet får växterna hänga på gardinstången eller stå på en stol intill.

– Jag vill ha så lättskötta växter som möjligt. Det blir jättemysigt med växter. Det blir fint mot det vita. I och med att det är ett nyfunkishus är det ganska strama linjer så det behövs.

Av samma anledning vräker hon också gärna på med textilier. Ett bladmönstrat tyg har hängts upp mellan vardagsrummet och allrummet, där sonen Melvin gärna sitter med sina vänner framför datorn, både för att skärma av och för att dämpa ljudnivån.

– Just nu har vi inte så mycket mattor, Maja är bara 12 veckor så det händer att det kommer lite på golvet.

Den lilla yorkshirevalpen springer runt och skakar på en mjukiskanin ett tag innan hon tar plats i mattes knä i soffan, mitt i vardagsrummet.

Hemmet

Familjen: Åsa Lundquist, 49, boendehandledare, sambon Erik Jonsson, 50, byggnadsinspektör, sonen Melvin, 10, och så hundarna Nelson och Maja.

Huset: Nyfunkisvilla i ett plan på 155 kvadratmeter, byggt 2009 i Hortlax utanför Piteå. Tomten är på 3 200 kvadratmeter.

Åsas favoritkonton på Instagram

@nayao_

@bloggaibagis

@stinainreder

@malin­brostad

@malin­hogsved

@ulrika­sjoberg

@fjallbacken

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!