Ränderna går aldrig ur

Som en röd tråd sträcker sig den svartvita, grafiska stilen genom Eva Stjernströms hem. Genom de rätta detaljerna och mängder av mönstrade textilier visar hon sin personlighet i inredningen.

Foto: Josefin Wiklund

Hembesök2016-01-16 06:00

För ett år sedan öppnade Eva Stjernström upp sitt Instagramkonto för allmänheten och började inredningsinstagramma på allvar.

– Jag hade börjat följa många inredningskonton och öppnade min profil för att vara med i en tävling. Sedan lät jag den vara öppen även om det kändes lite läskigt och det har jag aldrig ångrat, säger Lena.

Efter att ha använt hashtaggen #duohelg fick hon en bild publicerad här i Duo, en bild som kom att mynna ut detta hembesök.

Sedan inflytten för 13 år sedan har radhuset genomgått en total förändring både en, två och på vissa håll tre gånger.

– Man kan väl säga att det är svartvitt, grafiskt med ett stänk av gult. Men jag tar det jag tycker om helt enkelt och då har det blivit som en röd tråd, det är samma tänk i hela hemmet, säger Lena.

De svartvita mattorna är återkommande i alla rum, randiga eller med andra geometriska mönster.

– Jag har fastnat för Brita Sweden och Pappelinas plastmattor, det är ju enkelt när man har hund, säger Lena.

Marimekkos kraftfulla mönster i vitt och svart med klickar av färg syns på allt från gardiner och kuddar till burkar och bordstabletter.

– De tilltalar mig. Jag gillar egentligen inte färg men en dutt färg gör inget.

I hallen lyser hemmets självklara blickfång upp som en sol. En gulmålad kökssoffa fyndad på loppis är Evas favorit i hemmet och en riktig lajkraket på Instagram.

– Och apan! ropar 15-åriga dottern Märta från vardagsrummet.

Ja, Lena håller med. Kay Bojesens klassiska träapa är en annan favorit som Lena efter en lång tids trånande fick i julklapp av sin familj förra året.

– Det trodde jag inte för de har bara skrattat åt mig, säger Lena.

Den gula soffan står placerad intill en, om inte riktigt så i alla fall nästan, lika iögonfallande tapet föreställande profilen av en grupp människor. Den, och den svartvita trädtapeten i köket är det maken Tony som valt.

– Det är bra, då har jag fått härja fritt med resten av hemmet, säger Lena leende.

Till hallen ovanför trappan valde hon en tapet med breda ränder i svart och vitt. Målaren, liksom familjen, var tveksam men när den väl satt på plats var alla nöjda.

Lena har alltid velat ha fint omkring sig men det är först när barnen blivit större som intresset för inredning fått chans att blomma ut.

– Ett hem ska vara hemtrevligt och personligt. Jag tycker att mitt hem speglar mig ganska bra, man kan nog se att det är just jag som bor här. Blommor är viktigt, ett hem utan blommor tycker inte jag är hemtrevligt.

Själv inreder hon gärna med snittblommor och krukväxter med vackra blad.

– De här fick jag skickade till mig genom en kontakt på Instagram. Jag hade kommenterat på en bild och så var det en annan som svarade ”Jag har sticklingar, jag kan skicka!”. Och hon ville inte ha betalt för det heller, säger Lena och pekar på en kruka med palettblad i köksfönstret.

Via Instagram har hon fått massor av inspiration och kontakt med andra inredningsintresserade.

– Det är så trevligt där. Det blir som en social grej, man har sina Instavänner och lär ju som känna folk på nåt vänster. Det är ju som en låtsasvärld, men en trevlig sådan.

Hon har till och med fått en ”riktig” vän därigenom, en annan inrednings­intresserad kvinna som bor i Varberg. Det började med kommentarer och privata meddelanden och så stämde de träff när Lena besökte Varberg förra sommaren och satt och surrade i timtal.

– Ibland kan jag känna mig tjatig men det blir max två bilder om dagen, en på morgonen och en på eftermiddagen. Det går ju timmar till Instagram, man får begränsa sig lite så att man hinner med livet också.

Hemmet

Namn: Lena Stjernström.

Ålder: 46 år.

Yrke: Stödassistent.

Familj: Maken Tony, 41 år, produktansvarig, barnen Märta, 15 år, Cajsa, 16 år, utflugna Hanna, 23 år, och hunden Skrållan, 8 år.

Bor i: Ett radhus byggt 1978 på ­Björkskatan utanför Luleå sedan 13 år tillbaka. Bostadens 140 kvadratmeter fördelar sig på fem rum och kök och har ett fint läge mot skog och sjö.

Instagram: @lenastjerna

Följtips

@awesomeinredning – ”En väldigt trevlig göteborgskille.”

@fruisabelle – ”Det är henne jag har dejtat.” (Den enda Instavän hon träffat på riktigt)

@photobyvardagslyx – ”Hon bjuder på sig själv, inte bara inredning utan kan tilltala de flesta.”

Favorittaggar

#minbild

#mitthem

#aasafotoinspo

#svenskahem

#inredningochdesign1

#inspoforjosefine

#interiorwarrior

#interior4all

#duohelg

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!