Coronapandemin har satt stopp för många arrangemang. I Gällivare fick Maxida Märak äntligen kliva upp på scenen igen.
– Otroligt, jag är så glad av det. Och Gällivare faktiskt av alla ställen, det är bra att visa framfötterna här.
Kulturdagen var ett sätt att fira urfolksdagen, en dag som Maxida Märak gärna uppmärksammar.
– Vi finns ju ännu kvar och egentligen tror jag att det ligger väldigt i tiden att belysa urfolk. Vi måste lära utav urfolk. Jag tror faktiskt att det kommer att komma sådana svängar hela tiden, katastrofer som gör att man inser att vi inte kan leva på som vi gör.
Det största ämnet under kulturdagen var återbördandet av föremål som tagits från samiska offerplatser och gravar. Något som även Maxida Märak brinner för.
– Jag har faktiskt pratat med några och sagt att om de behöver hjälp med det så hoppar jag in. Jag tycker att det är en superviktig fråga och jag tycker att det är absolut fruktansvärt att det fortfarande ligger kvar stöldgods, gravplundring helt enkelt, det är inget snack om saken, det är bara att lämna tillbaka tycker jag.
Vid sjön Lillsaivis inom Gällivare skogssameby finns Unna Saiva, som användes som offerplats av samer i över 1000 år. 1915 grävdes platsen ur av arkeologer och 600 föremål fördes till Historiska museet i Stockholm.
Kerstin Andersson, Amnesty Sápmi, lanserade skriften "Unna Saiva - en skändad samisk offerplats" under kulturdagen.
– Vi inom Amnesty Sápmi kämpar för att alla stulna kvarlevor ska återbegravas. När det gäller heliga föremål så har vi lika mycket rätt till ett återbördande till det samiska folket. Men det är inte någon som pratar om det särskilt mycket i Sverige. Man har börjar med återbegravningar av samiska kvarlevor, men man har inte lyft frågan om de heliga föremålen.
På plats fanns också Matti Blind Berg, ordförande för Svenska samernas riksförbund.
– Vi stöttar kampen för att få tillbaka offergåvorna till sina rättmätiga ägare. Det har ett väldigt stort symbolvärde, speciellt i dessa tider när vi står inför väldigt stora utmaningar när det gäller naturens rikedomar som återigen är hotade av industrisamhället, av kolonisatörer som vill ta våra skatter härifrån i form av malm och skog.
Arrangörer av kulturdagen var Gellivare Sockens Hembygdsförening, Gällivare kommun, Gällivare skogssameby och Amnesty Sápmi.