Bilderna visar svärtan i ett utsatt arbetsliv

Vem står näst på tur att resa sig, näst på tur att slås ner? Några av 1960-talets största arbetsrättsfrågor speglas i fotoutställningen ”Svärta” på Norrbottens museum.

Till vänster "Vilopaus på matbrickor", till höger "Chaufför på malmtåget nere i gruvan".

Till vänster "Vilopaus på matbrickor", till höger "Chaufför på malmtåget nere i gruvan".

Foto: Odd Uhrholm

Fotokonst2020-07-22 17:17

Den 9 december 1969 startade en vild strejk i Leveäniemigruvan i Svappavaara. Den spred sig snabbt till Kiruna och Malmberget och omfattade efter en tid omkring 5 000 gruvarbetare. Missnöje med arbetsmiljö, brist på inflytande och ett nytt lönesystem med ackord var några av de faktorer som utlöste strejken. Missnöjet växte sig allt starkare även inom andra industrier runtom i Sverige. 

Var för sig dokumenterade de svenska fotograferna Odd Uhrbom, Yngve Baum och Jean Hermanson arbetsförhållandena, stämningen och tidsandan på olika industriarbetsplatser över hela landet under denna omvälvande tid. Bilderna publicerades sedan tillsammans med texter av olika författare som Folke Isaksson och Sara Lidman.

Mer än 50 år senare sammanställdes bilderna till utställningen ”Svärta”.

Från Norrbotten finns bilder från gruvan i Malmberget och från NJA i Luleå. I utställningen visas även arkivmaterial från Norrbottens museum och delar av strejkkommitténs dokument från Norrbottens föreningsarkiv. 

I utställningens katalog skriver Åsa Linderborg: ”Det är svårt att överskatta de här reportagens betydelse. Kamerorna och pennorna dokumenterar arbetsplatser – högeffektiva, exportdrivande – som är så primitiva att övriga Sverige fullständigt golvades. Hur klarar de av det här? Dag efter dag, ett helt yrkesliv? Hur långt kan ett arbetsliv ens bli under sådana betingelser?” 

”Svärta” visas under hela sommaren och pågår till 30 augusti.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!