Folkmusikfesten på Kulturens hus: Bildextra från publik och scen

Många Luleåbor med rötter i Tornedalen kom till Kulturens hus för att få uppleva Fredrik Hangasjärvi spela dragspel ihop med Systerpolskan.
– Jag älskar den här typen av musik. Det sprätter i hela kroppen när Fredrik spelar, säger Birgitta Hurtig Eriksson som bor i Luleå sedan 1961 men kommer från Rantajärvi.

Täpp Ida Almlöf, Verf Lena Egardt, Cajsa Ekstav, Erika Lindgren Liljenstolpe i Systerpolskan uppträder tillsammans med dragspelaren Fredrik Hangasjärvi från Korpilombolo. Alla fem är riksspelmän.

Täpp Ida Almlöf, Verf Lena Egardt, Cajsa Ekstav, Erika Lindgren Liljenstolpe i Systerpolskan uppträder tillsammans med dragspelaren Fredrik Hangasjärvi från Korpilombolo. Alla fem är riksspelmän.

Foto: Ulrika Vallgårda

Folkmusik2024-12-01 00:01

Fredrik Hangasjärvi tycker det är spännande att prova olika samarbeten och därför har han bjudit in Systerpolskan till en gemensam miniturné som de hoppas ska leda till flera spelningar.

undefined
"Jag älskar den här typen av musik. Det sprätter i hela kroppen när Fredrik spelar", säger Birgitta Hurtig Eriksson som bor i Luleå sedan 1961 men kommer från Rantajärvi.

– De är ju väldigt duktiga och jag såg en grej i att man kunde blanda tornedalsk musik med deras musik och även dialekter och språk. Jag gillar ju att spela all slags musik och träffa nya musiker och bekanta och visa att det går att spela vad som helst på dragspel, säger han.

undefined
Täpp Ida Almlöf, Verf Lena Egardt, Cajsa Ekstav, Erika Lindgren Liljenstolpe i Systerpolskan uppträder tillsammans med dragspelaren Fredrik Hangasjärvi från Korpilombolo. Alla fem är riksspelmän.

Systerpolskan består av Täpp Ida Almlöf och Verf Lena Egardt från Dalarna samt Cajsa Ekstav och Erika Lindgren Liljenstolpe från Uppland. Fredrik Hangasjärvi är ursprungligen från Kivijärvi, men bor i Korpilombolo. Alla fem är riksspelmän. 

På konserten bjuds det på sånger på svenska, meänkieli och älvdalska och instrumental folkmusik med fiol, nyckelharpa, dragspel, durspel och lite annat.

undefined
Gunbritt Maridahl och Stephen McLearnon från Sävast har bänkat sig längst fram och väntar på att konserten ska börja. "Jag tycker ju om tornedalsk musik och Fredrik är bra", säger Gunbritt. Stephen kommer ursprungligen från Irland, där folkmusik är stort. "Svensk folkmusik är inte riktigt som irländsk, så det ska bli spännande att höra", säger han.

Innan de började repetera ihop var det bara Erika Lindgren Liljenstolpe som hade testat att spela tornedalsk musik.

– När jag växte upp var det mycket J.P. Nyströms och Norrlåtar som spelades hemma hos mig, så den musiken har jag haft en känsla för och det är fantastiskt kul att få spela den med Fredrik nu, säger hon.

undefined
Täpp Ida Almlöf och Erika Lindgren Liljenstolpe i en duett.

– Det är kul med nya influenser och ny karaktär på låtarna och så spelar Fredrik så bra, säger Cajsa Ekstav.

Att folkmusiken är så fokuserad på landskap finns det en naturlig förklaring till.

– Ofta spelar man inte efter noter utan på gehör och då börjar man i sitt närområde och lär sig av de traditionsbärare som finns där. Det är en del av det, berättar Cajsa Ekstav.

undefined
Fredrik Hangasjärvi tar fram durspelet.

Men det betyder inte att folkmusiker inte är öppna för att vidga vyerna, understryker hon.

– Jag minns första gången jag åkte till Bingsjö på Sveriges största spelmansstämma, då var det häftigt att få träffa på dalaspelmän och höra deras musik.

undefined
Irene Björnfot och Maj-Lis Palo kommer båda från samma by som Fredrik Hangasjärvi, nämligen Kivijärvi i Tornedalen. "Jag lyssnar alltid på hans fredagsspelningar på Facebook, så nu måste man komma och se honom live", säger Maj-Lis. "Jag har alltid tyckt om dragspelsmusik, det blir liv i luckan när man hör dragspel", säger Irene. Med sig på konserten har de också Per Björnfot och han gillar också Fredrik Hangasjärvi.

När Fredrik Hangasjärvi gjorde sin provspelning för att bli riksspelman för elva år sedan var Cajsa Ekstav i Systerpolskan en av dem som satt med och bedömde hans spel.

undefined
Fredrik Hangasjärvi spelade både solo coh tillsammans med Systerpolskan.

– Han imponerade på juryn. Det är alla möjliga nivåer på dem som spelar upp och det finns olika grader på utmärkelsen. Han fick silver direkt och det händer bara i enstaka fall, berättar hon.

Fredrik Hangasärvi är just nu också aktuell med tre nysläppta låtar med Fredrik Hangasjärvis orkester och med Sanna Kalla från The Magnettes på sång. Tre till kommer att släppas.

undefined
Fredrik Hangasjärvi i Kulturens hus lilla sal.

– Jag har spelat i många konstellationer och den svagaste länken har alltid varit sången. Nu tänkte jag att vi skulle fråga någon som kan sjunga på riktigt och det blir ju jättefantastiskt när hon sjunger, säger han. 

undefined
Tommy och Anki Karlsson från Mörön utanför Luleå är förväntansfulla. "De är jättebra, vi har sett artisterna förut i olika sammanhang och det ska bli roligt att se dem tillsammans", säger Anki. Både spelar själva också folkmusik.

Inom kort deltar han och flera andra artister på en julkonsert i Luleå domkyrka med sånger som har översatts till meänkieli.

– Allt är på meänkieli, det har aldrig gjorts förut. Jag försöker hitta på nya grejer hela tiden, säger han.

undefined
Anne Simonsson är nöjd efteråt. "En fantastisk konsert! Så underbar! Dragspel tilltalar mig som finne enormt mycket"; säger hon. Hon kände inte till artisterna innan, men fick konserten i 50-årspresent. "En väldigt lyckad present kan jag säga."

Apropå det, vad betydde SVT-satsningen Bastubaletten som du deltog i för dig?

– Den har betytt mycket. Då när det precis hade sänts, skulle jag och Daniel Wikslund spela i Helsingborg. Folk kände igen en på gatan. Men det är lite färskvara med publicitet, konstaterar han.

undefined
Publiken i Kulturens hus lilla sal klappar takten till folkmusik från tre olika svenska landskap plus Finland.

 

undefined
Fredrik Hangasjärvi med sitt dragspel.

 

undefined
Siv Johansson och Ingemar Larsson bor i Luleå men har rötterna i Tornedalen och ser fram emot kvällens konsert. "Fredrik är en fantastisk dragspelare", säger Siv. "Vi känner Fredrik väldigt väl och ser nog det mesta han gör, han är skitduktig", säger Ingemar.

 

undefined
För Svante Lindqvist och Göran Eriksson från folkmusikbandet J.P. Nyströms var det ett måste att gå på konserten. "Det här är det bästa man kan höra i folkmusikväg idag", säger Svante. "Fredrik Hangasjärvi är ju en kompis till oss och är en jätteskicklig dragspelare och Systerpolskans tjejer är också jätteskickliga på att spela", säger Göran.

 

undefined
Christer och Ingela Lundström har kommit ända från Piteå för att gå på konserten och tror att den kommer att bli bra. "Jag är från Tornedalen själv", säger Christer.

 

undefined
Anneli och Lennart Hietala från Luleå gillar folkmusik. "Det är jättebra. Det ska bli spännande att höra blandningen av Tornedelen och andra landskap", säger Anneli. "Det blir tillbaka till hembygden för oss", säger Lennart som har rötter i Kuivakangas, medan Anneli kommer från Olkamangi.

 

undefined
Täpp Ida Almlöf, Verf Lena Egardt, Cajsa Ekstav, Erika Lindgren Liljenstolpe och Fredrik Hangasjärvi tackar publiken.

 

undefined
Dragspelaren Fredrik Hangasjärvi är trippelaktuell med konserten ihop med Systerpolskan, nyhsläppt musik och en julkonsert på meänkieli i Luleå domkyrka.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!