Under ett år då stora delar av kulturen inledningsvis stod stilla har film- och tv-arbetarna jobbat hårdast av alla. Intresset för produktionerna har varit stort och för Filmpool Nord har 2021 varit intensivare än något annat år.
Totalt tio film- och tv-produktioner har arbetat i Norrbotten under året och inom branschen klagades det på personalbrist.
– Så är det, vi jobbar på det. Vi har ett tight samarbete med Kalix folkhögskola och filmarbetarutbildningen även om det varit svårt under pandemin. Jag jobbar på flera olika spår ... alltså jag tycker det är uruselt att det saknas en filmutbildning på gymnasienivå i Norrbotten, det finns på många andra platser i landet, säger Sandra Warg, VD på Filmpool Nord.
Trots framgångar och rekord drar Sandra Warg en suck när hon tittar på bokslutet. Utmaningar har satt sin prägel på året och kommer finnas med även i framtiden.
– Egentligen har det här året varit tuffare än tidigare år eftersom vi fick en besparing från Region Norrbotten på 1,3 miljoner kronor. Vi har haft mindre pengar och det är en besparing som kommer fortsätta. Det är en sänkning av våra medel, som bland annat gjort att jag sa upp studio. Så det har inte bara varit ett positivt år, säger hon.
I början av året sade Filmpool Nord upp avtalet i Bodens Science Park och lämnade filmstudion som invigdes fyra år tidigare, för att klara av sparkravet.
– Alternativet hade varit att låta studion vara kvar men att få färre filmproduktioner till Norrbotten och det vill jag inte. Vi har ett jättefint samarbete med Boden business park, vi har inspelningar på gång i studion nästa år. De försöker tillgängliggöra studion som lokal för kulturell och kreativ näring.
Hur påverkar det er attraktionskraft?
– Man kommer inte till Norrbotten för studion i första hand. Det är väldigt få produktioner som enbart görs i studio, den vanligaste orsaken till att komma till Norrbotten är för utemiljöerna. Det är klart att det är en fördel att ha studio, många filmer vill ha lite grann. Men det är inte vanligt att göra all produktion där, därför blir det knepigt att ha den.
Efter ett frenetiskt 2021 väntar ett osäkert 2022 där det i nuläget inte finns någon produktion med planerad inspelning i länet. Det mesta tyder på att kurvan dyker igen då färre tv-serier och långfilmer spelas in i Norrbotten. Men Sandra Warg säger att det snarare är en återgång till det normala än någon kris.
– I snitt brukar vi göra tre och fem långfilmer eller tv-serier per år, nu är det ovanligt många. Det beror delvis på pandemin, "Händelser vid vatten" skulle egentligen ha spelats in förra året men flyttades, säger Filmpool Nords VD.
Hur ser du på 2022?
– Jag tror att det blir ett normalt år, som det ser ut nu. Det som är extra kul är att vi har haft många internationella bolag som vill komma hit och filma även om vi inte är samproducenter. Troligtvis kommer en del av en tysk tv-serie filmas till hösten och en pilot på en italiensk tv-serie.
Sandra Warg hoppas att produktionsrabatter ska gör att fler utländska produktioner hittar till länet. Produktionsincitament finns sedan tidigare i grannländerna och lockade bland annat senaste Bond-filmen till Norge.
– Det har varit kul att vi haft kontakt med produktioner från flera olika länder, vi får se vilka som till slut kommer – den tyska och italienska är de som verkar säkrast.