Ett konstnärligt utforskande

I kväll håller konstnären Ninna Berger, Stockholm, föreläsning på Kulturens Hus om sitt konstnärskap.

14 juni 2018 06:00

Hon är först ut i en regional satsning, Swedish Lapland Artists in Residence, som handlar om att låta konstnärer utifrån bo och arbeta i länet under en period, som residenskonstnärer.

Syftet är att öka kunskapsutbyte och samarbete mellan verksamma inom Nottbottens konstscen och den nationella/internationella.

Berger har under sin månadslånga vistelse fri tillgång till verkstäderna i Konstnärernas Kollektivverkstad i Luleå och bostad. Hon bor och verkar vanligtvis i Stockholm och uppskattar mycket att få byta miljö och utforska länet ur en konstnärig synvinkel.

­–Jag söker hela tiden ny kunskap och när jag reser bort, långt från mina vardagsbestyr känner jag mig friare och mer som en ”upptäcktsresande”. Man kan säga att mitt arbete mår bra av det.

Hennes konst är processinriktad och är ett slags konstnärligt forskande utifrån olika existentiella teman. Det utmynnar oftast i skulpturer och installationer med tillhörande texter.

I Norrbotten utforskar hon detta med människans förhållande till naturen;

–Vi skapar oss en fantasibild om vad naturen är genom våra skärmar, informationsflödet via tv- och datorskärmar. För en del är naturen något romantiskt, för andra kan den vara något hotfullt och obehagligt. Vi tror att naturen är till för oss och där kan det bli ett glapp. För naturen, den bryr sig inte om någonting, den bara ”är”.

– Det blir som ett kärleksförhållande som gått snett, som att: ”vi förstår inte varandra!”, skrattar Ninna.

Ett liknande tillvägagångssätt hade Berger när hon hade ett uppdrag för Värnamo folkhögskola. Då bodde hon tre månader i Värnamo för att undersöka och ”förstå” platsen. Väggutsmyckningen som blev resultatet handlar om det som många människor gör på en folkhögskola; en omstart i livet, och om att ”lyfta blicken”.

Ninna tog sin magisterexamen från Konstfack 2007.

Hon har sin ateljé i Hornstull och där går mycket av tiden åt till att söka stipendier och uppdrag. Att få komma till Konstnärernas kollektivverkstad i Luleå tycker hon är som att komma till en oas.

–Bara det att få tillgång till alla verkstäder här är inspirerande i sig, säger hon.

Projektet Swedish Lapland AiR är intierat av Hanna Isaksson, Resurscentrum för

konst och har finansierats av Region Norrbotten, Kulturrådet och Iaspis.

Det pågår mellan 2017 och 2020 och deltagande aktörer finns i Luleå, Boden, Arvidsjaur Jokkmokk, Haparanda/Tornio, Kiruna, Pajala, Piteå och Övertorneå.

Susanne Holmberg

susanne.holmberg@nsd.se

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!