Arbetsbostaden som blev ett hem

På kort tid genomgick lägenheten i Svartöstan en stor förändring, från en mörk hyreslya för övernattning till en trivsam bostadsrätt för två på bara några månader. Resultatet är ett högst trendkänsligt men samtidigt personligt hem där inget lämnats åt slumpen.

Pudrig pastell. Den behagliga gröna nyansen på köksväggen heter Flügger Relaxed green 4494 och den är det många besökare som frågar om.

Pudrig pastell. Den behagliga gröna nyansen på köksväggen heter Flügger Relaxed green 4494 och den är det många besökare som frågar om.

Foto: Josefin Wiklund

Duohemmet2016-09-16 13:43

Det var i maj allting hände. Det var då Elin Landströms övernattningslägenhet i Svartöstan ombildades från hyresrätt till bostadsrätt och det var då pojkvännen Anton Boström fick förflyttning från jobbet i Skellefteå till Luleå. Det var då Elin och Anton flyttade hit på allvar och för första gången efter åtta år tillsammans blev de sambos på riktigt.

– Det var lite nervöst att flytta ihop när vi båda vant oss vid så mycket egentid men på åtta år hinner man lära känna varandra och hitta sätt att kommunicera, säger Elin.

För fyra år sedan fick Elin nytt jobb i Luleå och i samma veva fick hon tag på lägenheten genom en bekant. Hon sov här under veckorna och pendlade till Skellefteå på helgerna för att träffa Anton. Han hyrde en lägenhet där alla i huset var vänner, men när en efter en flyttade ut försvann också charmen med att bo där. På omvägar hade Antons chef fått höra att han kunde tänka sig att röra sig norrut och som på posten dök en chans att jobba i Luleå upp.

– Jag höll på att skrika rakt ut av glädje när jag fick höra det. Jag var trött på att pendla och började trivas både i lägenheten och på jobbet. Luleå kändes mer och mer som hemma, säger Elin.

Ombildningen till bostadsrätt gjorde det möjligt att förvandla den mörka jobblyan till ett trivsamt hem. Förut var rummen tapetserade i svarta medaljonger, graffiti och skylines, vilket förvisso är lite poppigare än man kan förvänta sig av en hyresrätt, men det kändes inte rätt för Elin och Anton.

– Nu har jag bara snabbrollat allt för jag är-

– Väldigt impulsiv, fyller Anton i med ett leende.

Vardagsrummet har fått en blå färg som känns helt rätt i höst medan köksväggarna målats i en lugn pastellgrön nyans. Elin bjöd hem en kompis på middag en kväll och det hela slutade med köksmålning, och det är så det kan fungera i det här hemmet. Det går ofta snabbt mellan idé och utförande.

Köket är hemmets största rum. Resten av lägenheten är en utbyggnad som kommit till i nutid men just köket är en gammal butikslokal och här inne finns en alldeles särskild atmosfär. Ytan, takhöjden, de stora fönstren ut mot gatan och den rostfria dörren som lämnats kvar sedan frysrummet gjorts om till badrum bidrar alla till den speciella känslan här inne.

Ett vackert gammalt ekskåp skänker värme och tyngd till det luftiga rummet. Det tillhörde från början Elins inneboende som skulle slipa det men det slutade med att Elin gjorde det mesta av jobbet själv och skåpet blev kvar sedan vännen flyttat ut. Intill står en blå rottingfåtölj som kommit att bli Elins personliga favorit i hemmet.

Som sänglampor i det ljusblå sovrummet hänger ett par stora koltrådslampor i en ställning av kopparrör som ramar in hela sängen som en gavel, en snygg detalj som Elin och Anton byggt ihop tillsammans.

– Jag gillar ju att pyssla lite, säger Elin som även tillverkat ljusstakar av kopparrör.

”Det kreativa rummet” fick en helt ny ytstruktur. Efter att ha sett en bild på Pinterest fick Elin idén om att klä en av väggarna i kork. Hon googlade runt och hittade en korkfabrik som kunde leverera åtta millimeters korkskivor till en hel vägg, och det till ett pris som var lägre än en tapet skulle kostat. Den är åtta millimeter tjock så man kan fästa saker i korken precis som på en anslagstavla.

Här inne sitter Elin och Anton och målar, illustrerar, bygger lego, skapar musik och spelar gitarr – Anton extraknäcker som trubadur.

Som en röd tråd i hemmet går pastellfärger och ljusa träslag, med ett betydande inslag av blank mässing.

– Jag har allt eftersom motat bort alla svarta grejer. Precis när jag börjar vara färdig blev det populärt med svart igen, men jag kommer inte att göra om det. Det passar inte mig. Man blir så glad av ljusa färger, säger Elin.

Hennes inredningsintresse har fått blomma ut på senare tid när både samboskap och ombildning påverkat ekonomin positivt. Listan över hemmets senaste tillskott av inredningsdetaljer skulle bli lång om man försökte rabbla allt.

– Jag har ju inte en massa andra intressen utan det är typ inredning och mat. Jag vill ju som att det ska vara hemtrevligt och så gillar jag att skapa. Jag brukar titta på Istagram och gå in i dyra butiker för att få inspiration och sedan göra egna grejer eller så köper jag liknande billigare alternativ, säger Elin.

Hon gillar den industriella stilen men på ett mjukare sätt och tycker att det är viktigt att hemmet inte känns kallt.

– Jag vill att folk ska trivas här, vi har vänner här jämt och en massa middagsbjudningar. Jag gillar att plocka maten själv och det är lite samma med inredningen, att man gör det lite själv på något vis, säger hon.

– Det ska vara skönt hemma. Det här passar mig för det är ganska mjukt, säger Anton.

Kök och badrum står överst på listan över framtida renoveringar och det finns varken brist på idéer eller potential.

– Jag längtar efter att göra om köket, eller kanske snarare när det är färdigt. Nu är jag mest nervös över allt som kan gå fel. Kanske blir det till sommaren eller redan till jul? Sen, när vi gjort färdigt i alla rum, börjar vi väl om från början igen, säger Elin.

Hemmet

Här bor: Elin Landström, 34, projektledare, utbildad formgivare och illustratör, intresserad av inredning och matlagning.

Anton Boström, 33, hissmontör och trubadur, intresserad av skoterkörning och legobygge.

Bostaden: Bostadsrättslägenhet på 104 kvadratmeter på tre rum och kök i Svartöstan i Luleå.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!