Utsikt från sopberget

På Luleås största avfallsanläggning upphör aldrig sopsorteringen. Hit kommer avfall från cirka 37 000 hushåll.Med företagen inräknat handlar det om 100 000 ton per år. En del omvandlas till fjärrvärme i Boden, en annan del används för produktion av jord.

Sunderbyns avfallsanläggning.

Sunderbyns avfallsanläggning.

Foto: Per Lundström

Duo2015-09-05 06:00

Dan Wikström, produktionsledare vid Luleå Renhållning, drar upp ett stort plastobjekt som sticker upp bland soporna och kastar det åt sidan. Det digitala trumsetet landar bredvid ett bilbatteri som lyfts åt sidan tidigare. Samtidigt trampar Dan Andersson på gasen och kör sakta över sopberget med en Volvo L150F. Tyngden från hjullastaren pressar ur luften från sopsäckar och påsar. Anledningen är att man då minimerar brandrisken. Sommaren 2014 förstördes den här byggnaden under en brand som startade någonstans inne i sopberget. Det är omöjligt att säga vad som var orsaken. Det kan ha varit ett bilbatteri, en sprayflaska eller matavfall.

Dan Wikström beskriver brandförloppet som explosionsartat.

– Det finns alltid folk som vill gena istället för att sortera och kastar mat i brännbart, det syns inte i en ihopknuten påse. Det var troligtvis anledningen till att det började brinna, säger han.

I en annan del av den återuppbyggda byggnaden för företagsavfall finns en stor hög med hushållsbrännbart avfall som man försöker hålla så liten som möjligt med tanke på brandrisken.

Mat eller kompostering kan självantända på grund av värmen som bildas. Temperaturen i sopförvaringen mäts regelbundet med värmekamera. Det normala är att temperaturen ligger runt 50-60 grader. Om den blir för hög gräver man upp bland soporna med grävmaskin. Temperaturen på soporna mäts både på insidan och på utsidan längs ytterväggarna.

– Värmekameran tar inte så djupt så därför har vi gjort det till en rutin att vi även mäter utifrån, berättar Dan Wikström.

Förutom matavfall och brännbart avfall från cirka 37 000 hushåll tar anläggningen i Sunderbyn emot hushållsavfall från skolor, förskolor, omsorgsboenden, restauranger och hotell. Totalt 78 stycken containers om vardera 40 kubik används i verksamheten bland annat för att frakta avfall från återvinningscentralerna.

En del av avfallet fraktas efter sortering till Boden för deponering eller förbränning i Bodens värmeverk där avfallet blir till fjärrvärme eller el.

Kompost och matavfall fraktas till Norrlands Jord & Miljö AB som har sin anläggning i närheten. Där blir matavfallet kompostmull som används i produktionen av jord. Allting som kommer in på området eller fraktas bort vägs på stora fordonsvågarna.

Luleå renhållning har tre anställda vid anläggningen där verksamheten även sköts av entreprenörer. Mikael Johansson från Sunderbyns Åkeri sorterar grovsopor med grävmaskin. Brännbart avfall hamnar i en hög, metall i en annan och eventuell elektronik i en tredje hög. Sorteringen på den så kallade sorteringsytan pågår dagligen och kräver kunskap om avfall.

– Det här är inte som att gräva diken, de här killarna måste ha koll på var allt ska placeras, säger Dan Wikström.

Att sortera soporna tycker Dan Wikström borde vara en självklarhet för alla. Det finns återvinningsstationer för allting som vi vill bli av med och det borde aldrig innebära ett problem. Folk borde inte behöva ta genvägar för att bli av med sitt avfall.

– Det handlar helt enkelt om att göra det till en rutin att sortera sina glasflaskor eller konserver och ta med dem till en återvinningsstation.

Ökad konsumtion gör att vi slänger mer. Sedan 50-talet har mängden hushållsavfall mer än sexdubblats i Sverige.

Dan Wikström som har jobbat vid avfallsanläggningen i Sunderbyn i femton år ger Luleåborna högt betyg när det gäller sortering.

­– Vi började redan 1994 och har gjort det nästan längst av alla kommuner i landet. Man kan säga att Sverige ligger i topp i Norden när det gäller sopsortering och Luleå ligger i topp i Sverige.

Dan Wikström, Produktionsledare Luleå Renhållning.
Dan Wikström, Produktionsledare Luleå Renhållning.
Luleå Renhållning Avfall från din gröna tunna Avfall från din bruna tunna

Verksamheten omfattar:

•Sortering och hantering av returpapper och förpackningsmaterial från Luleå och övriga delar av Norrbotten.

•Administrering, insamling och transport av hushållsavfall i Luleå

•Fyra återvinningscentraler och två avfallsanläggningar.

•Uthyrning av containrar och hämtning av verksamhetsavfall.

Ditt brännbara avfall fraktas till avfallsanläggning i Sunderbyn. Där mellanlagras det och körs sedan vidare till en förbränningsanläggning. Luleås brännbara avfall körs huvudsakligen till Bodens värmeverk där avfallet blir till fjärrvärme och el.

Allt matavfall fraktas till Norrlands Jord & Miljö AB i Sunderbyn. Efter avklarad kompostering kvarstår kompostmull som används för produktion av jord.

Källa: Luleå Renhållning

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!