Venegence: "Vi ska blåsa skiten ur den här stan"

Efter Sean Banan skakat rumpa och strax innan det är dags för Silvana Imam att hålla hov kliver Luleåbandet Venegence på Norra Hamnscenen för att bjuda Hamnfestivalens publik på organiserat kaos i grungekostym.

Venegence. Markus Parkkila, Alexander Forsström, Peter Parkkila och Billy Keinström planerar att "blåsa skiten" ur Luleå på fredagkvällen.

Venegence. Markus Parkkila, Alexander Forsström, Peter Parkkila och Billy Keinström planerar att "blåsa skiten" ur Luleå på fredagkvällen.

Foto: John Strömshed

Duo nöje2016-07-14 11:00

LÄS FLER NÖJESNYHETER PÅ DUONOJE.SE

Venegence är den i särklass minst kända akten som uppträder på Norra Hamnscenen under årets Hamnfestival, men för den som vågat gräva lite djupare i stadens musikliv är de kanske inte ett helt obekant namn.

– Vi vann distriktsfinalen av Livekarusellen i april och fick åka ner till riksfinalen i Karlstad. Vi fick mycket publikröster men juryn gillade oss inte (skratt). Vi hamnade längst ner, berättar bandets basist Markus Parkkila.

– Men vi tog oss till Karlstad, bara det är ju en seger i sig. Det var en bra erfarenhet, fyller gitarristen Peter Parkkila i.

Venegence spelar rock som lutar starkt åt grungehållet, debutsingeln ”Cross” för tankarna till både Nirvana runt tiden för ”Bleach” och tidiga Silverchair. Men bandet själva vill inte placera sin musik i något fack.

– Det är lite stoner, lite grunge, lite punk. Och på senaste har det blivit lite doom också, säger Peter Parkkila.

– Jag tycker det är ganska tydligt på vårt sound att vi har många olika influenser, det känns tråkigt att säga att ”vi är ett punkband” och bara köra låtar med tre ackord. Vi har gemensamt bestämt att bra musik är bra musik, så vi bygger vår egen musik på att ingenting är otillåtet, menar Billy Keinström, bandets sångare och gitarrist.

Sedan de drog igång för ett år sedan har Venegence hunnit med att spela live en hel del i Luleå, Piteå, Haparanda och Överkalix. Men med bara en singel i bagaget kan det tyckas lite udda att de fått speltid på Hamnfestivalens största scen 22.30 på fredagkvällen. Men det har sin förklaring, berättar Peter Parkkila.

– Det är ett extra pris för att vi vann distriktsfinalen i Livekarusellen. Micke Silver på Studiefrämjandet har kämpat länge för att vinnaren ska få spela på stora scenen, och i år har han lyckats. Dessutom fick vi en riktigt bra tid, vi blev otroligt förvånade när vi såg schemat.

Framöver planerar Venegence att släppa mer musik och att fortsätta spela live så mycket som möjligt, men först ska Hamnfestivalens publik frälsas.

– Vi försöker hålla oss till en formula, men samtidigt alltid göra något nytt på scen varje gång. Vi vet vilka låtar vi ska köra men vi vet inte vad som kommer hända. Nu när vi har chansen ska vi blåsa skiten ur den här stan och visa vilka vi är, säger Billy Keinström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!