The Unguided går sin egen väg

Med ex-medlemmar från två av Sveriges största metalcoreband står The Unguided för årets metalinslag på Luleå Hamnfestival.

The Unguided lovar att inte spara på krutet på lördag.

The Unguided lovar att inte spara på krutet på lördag.

Foto: Patric Ullaeus

Duo nöje2016-07-12 11:07

LÄS FLER NÖJESNYHETER PÅ DUONOJE.SE

2010 valde bröderna Richard och Roger Sjunnesson att hoppa av Sonic Syndicate, ett band de själva startat åtta år tidigare. Richard Sjunnesson, som stod för skriksången i bandet, berättar att bandets sound till slut blev för kommersiellt, utan att han kunde påverka det.

– Det blev mer och mer folk involverade och mer och mer kontrakt som skrevs på när vi var ganska unga och inte riktigt hade koll på läget. Sonic Syndicate tog form av någon slags pop-rockpryl som det kändes jävligt svårt för mig att stå för. Allting skulle vara så kommersiellt som möjligt, men att tjäna pengar har aldrig varit anledningen för mig att hålla på med musik. Det jag gör, med skriksången, är ju inte direkt kommersiellt.

Spiken i kistan för Richard Sjunnesson kom när bandets management mixade och mastrade om bandets fjärde album (”We Rule the Night”, 2010), utan medlemmarnas kännedom eller medverkan.

– Skriksången var nästan helt obefintlig. Då hade man stått och skrivit och spelat in i flera månader, men jag hade lika gärna kunnat sitta hemma och göra något vettigare, då kände jag att det här är fan inte ok.

Men i och med bröderna Sjunnessons avhopp föddes The Unguided, ett projekt som vid det laget redan funnits i brödernas tankar i några år, berättar Richard Sjunnesson.

– Redan 2008 snackade vi om att starta ett sidoprojekt, ha Sonic Syndicate som vilket jobb som helst och göra något kreativt i ett annat band. Med The Unguided tog vi det tillbaka till en hobbyverksamhet igen, det är enbart för att ha kul med polare och få utlopp för kreativiteten.

I dag består The Unguided av Richard Sjunnesson på skriksång, Roger Sjunnesson på gitarr och keyboard, Roland Johansson (även han före detta Sonic Syndicate medlem) på sång, trummisen Rickard Schill och basisten Henric Liljesand, tidigare medlem i Dead By April. I början av året släppte bandet sitt tredje album, ”Lust and Loathing”, sista delen i en trilogi.

– Konceptet är spunnet runt hur Sonic Syndicate blev så framgångsrikt och hur det slutligen inte gick vägen, men skrivet på ett metaforiskt och lite nördigt sätt (skratt). Koncept och skivomslag har vi haft klart sedan 2010, sedan har vi portionerat ut det i takt med att låtarna blivit klara.

Nytt för i år är att bandet satsat mer på livespelningar än tidigare, något som gjort att man blivit tvungna att hitta en inhoppare för Roland Johansson på stora delar av gigen.

– Roland hoppade av Sonic Syndicate 2009 på grund av turnerandet. När vi startade The Unguided tänkte vi att det skulle vara ett studioprojekt, vi har inte gjort någon riktig turné tidigare utan mest ströspelningar. Men med den här plattan ville vi satsa lite mer, och då har vi tagit in Jonathan Thorpenberg som inhoppare för Roland för att lösa det.

När The Unguided ställer sig på Norra Hamnscenen på lördag är det första gången de spelar norr om Gävle, och Richard Sjunnesson är laddad.

– Det ska bli jävligt spännande. Med Sonic Syndicate spelade vi ganska mycket norrut och det var alltid jävligt bra spelningar. Vi sparar inte på krutet, vi ska nog komma bra överrens med Luleåpubliken.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!