The Duskfall: "Som Mount Everest för hårdrockare"

De har agerat förband åt giganter som Slayer och Anthrax, och i veckan landar Luleåbandet The Duskfall i Japan.

The Duskfall drar till Japan.

The Duskfall drar till Japan.

Foto:

Duo nöje2016-06-15 14:00

LÄS FLER NÖJESNYHETER PÅ DUONOJE.SE

Sedan 1980-talet har svensk hårdrock och metal gått hem oförskämt bra i Japan, och nu har det blivit dags för The Duskfall att prova sina vingar i landet i öst. Bandets gitarrist Mikael Sandorf är taggad.

– Det är ju som Mount Everest för hårdrockare, om jag nu ska ta på mig att uttala mig för alla. Att åka till Japan är något man drömt om sedan man började spela. Vi fick en inbjudan helt plötsligt, men det har vi fått säkert 100 gånger tidigare, där de säger att man ska komma och spela och de ska fixa allting. Oftast är det nån som sitter i fyllan och är lite övergasig, så man är lite skeptiskt när man får sånt där nu för tiden. Men den här killen har fortsatt att vilja ha dit oss och till slut kände vi att ”fan, det blir nog av”. Men man vågade inte riktigt tro på det förrän allt var bokat och klart.

Trots att de funnits i snart 20 år är The Duskfall fortfarande något av ett doldisband hemma i Luleå, men i Japan har de desto fler fans, berättar Mikael Sandorf.

– Det är svårt att säga hur stora vi är i Japan, vi har inga riktiga kontakter där borta, men tredje skivan (”Lifetime Supply Of Guilt”, 2005) låg på topp tre på japanska importlistan, tillsammans med band som Judas Priest. Vi blir hämtade med limousin på flygplatsen, det är som att man är nån jävla Justin Bieber. Det blir en höjdpunkt i livet att åka dit.

Efter ett sex år långt uppehåll gjorde The Duskfall comeback på metalscenen 2014 med albumet ”Where The Tree Stands Dead”. Men sedan dess har det hänt en hel del både i och runt omkring bandet, både positivt och negativt.

– Vår gamla trummis Oscar Karlsson dog i mars, han var inte med i bandet längre men det tog en massa fokus och energi från allt annat. Sen har det varit lite medlemsbyten, det har varit struligt att hitta folk som har tiden och engagemanget att spela i band. Men nu känns det som vi har hittat rätt.

Det är Haparandabon Sebastian Lindgren som anslutit på trummor medan Aki Häkkinen från Uleåborg numera står för skönsången. Mikael Sandorf berättar att bandet om allt går enligt planerna kommer släppa ett nytt album innan året är slut.

– Aki åker från Uleåborg över dagen för att komma och repa, då är man hängiven. Skivan är i stort sett redan färdig, tanken är att den ska komma ut innan jul. Men nu har vi mest fokuserat på att få till ett bra liveframträdande, vi har jobbat riktigt hårt så nu är det bara tuta och köra.

THE DUSKFALL

Bildades i Luleå 1999 och skivdebuterade tre år senare med albumet "Frailty". Bandet lades ner 2008, men återuppstod 2014.

I dag består The Duskfall av Aki Häkkinen (sång), Mikael Sandorf (gitarr), Ronny Edlund (gitarr), Anton Lindbäck (bas) och Sebastian Lindgren (trummor).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!