Statik Eyes skapar rundgång, mörker och ångest

Han är kanske främst känd som trummis bakom Mattias Alkberg, i Södra Sverige och som gitarrist i Raring. Nu tar Anton Nyström steget ut i rampljuset med sitt soloprojekt Statik Eyes.

Anton Nyströms soloprojekt Statik Eyes har blivit ett band. På fredag spelar de på Luleå Hamnfestival.

Anton Nyströms soloprojekt Statik Eyes har blivit ett band. På fredag spelar de på Luleå Hamnfestival.

Foto: John Strömshed

Duo nöje2016-07-13 16:42

LÄS FLER NÖJESNYHETER PÅ DUONOJE.SE

Statik Eyes har existerat i skuggorna i tre år, men det var först i april i år som debutsingeln ”Ride Out the Storm” släpptes. Senare i år väntar ett helt album, som varit under produktion sedan 2013.

– Det är inspelat lite då och då under tre år, jag har prioriterat allt annat jag är med i. Men nu är det färdigt. Det hinner ju hända ganska mycket musikaliskt under tre år, jag är mycket bättre på att både spela och sjunga nu, men det är också charmen tänker jag.

I studion spelar Anton Nyström alla instrument själv, men delar på sången med Agnes Nilsson. Inför spelningen på Cityscenen på Luleå Hamnfestival på fredag har han dock skrapat ihop ett gäng musiker, och därmed förvandlat Statik Eyes från ett soloprojekt till något av en supergrupp.

– En supergrupp av småmusiker från Luleå (skratt). Jakob Westerlund (trummor) är med i Raring och Haartland och har spelat med Magnus Ekelund & Stålet, Agnes Nilsson (sång och synth) spelar i Norra Reviret och Erland Lövgren (piano och akustisk gitarr) har turnerat med Filip Lundgren. Arvid Lövgren (bas) har inte gjort så mycket, det var en lucky shot att få med honom, han är en riktig supermusiker men spelar nästa aldrig.

Under de tre år det tagit att färdigställa det kommande albumet har Anton Nyström hunnit skriva material till ytterligare ett album, som han hoppas kommer spelas in med hela bandet.

– Jag tog med dem bara för att kunna spela live, men nu är tanken att de ska vara kvar, det hade varit kul att spela in nästa platta med dem. Elin Sundström är också med i bandet, men just det här giget kunde hon inte. Det är egentligen hon som pushat mig att fortsätta och göra klart skivan, så hon är definitivt också en viktig person i Statik Eyes på alla möjliga sätt.

Vågar man sig till Cityscenen vid halv elva-snåret på fredagkvällen när Statik Eyes i dagens tappning gör sin scendebut är det popmusik, rundgång och ångest som utlovas.

– Det kanske inte låter så bra (skratt). Det är ångestladdat men ändå frigörande. Live tror jag det kommer vara mycket hårdare än på skiva, vi kommer köra ett intensivt set. Det blir upp och göra oväsen och sen av.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!