Sofia Karlsson: "Det svär jag i kyrkan på"

I december bjuds det på ljuva vintertoner när flerfaldigt Grammisbelönade sångerskan Sofia Karlsson och Soundtrack Of Our Lives-grundaren Martin Hederos kommer till Öjeby Kyrka.

Sofia Karlsson och Martin Hederos uppträder i Öjeby Kyrka i december.

Sofia Karlsson och Martin Hederos uppträder i Öjeby Kyrka i december.

Foto: Peter Holgersson

Duo nöje2016-11-17 06:30

LÄS FLER NÖJESNYHETER PÅ DUONOJE.SE

Sofia Karlsson och Martin Hederos överöstes med beröm för fjolårets julalbum ”Stjärnenätter - Sånger Om Julen”, som belönades med toppbetyg och utlåtanden som ” så nära den perfekta julskivan jag kan tänka mig” och ”mer än bara en julskiva, med några glittrande stunder men fler öppningar mot svärtan i det tindrande”. I år nöjde sig duon dock med att ”bara” släppa en singel. På ”Vinterlång” har de dessutom fått förstärkning av Christian Kjellvander.

– Det är en sång om vintermörkret, och om längtan ur vintermörkret. Den handlar om längtan efter värme och gemenskap. Och titeln har vi snott från Neil Youngs ”Winterlong” (skratt). Det tar så lång tid för mig att skriva så det blev bara en singel i år, men den är lång i alla fall (skratt), berättar Sofia Karlsson.

Sofia Karlsson sedan debutalbumet ”Folk Songs” 2002 hunnit med att släppa sex studioalbum och har belönats med både Grammisar och utnämningen ”Årets Tonsättare” 2015. Martin Hederos har tidigare gjort ”några smågrejer” tillsammans med, fjolårets julalbum blev deras första större projekt tillsammans.

– Vi är liksom en julduo, vi finns bara på julen. Och vi är verkligen en riktig duo, Martin är helt fantastisk att höra på, det är inte bara att han kompar mig och det tycker jag är glimrande i vårt samarbete.

Den 22 november inleds årets julturné med ett gig i Hamburg, och den 11 december har det blivit Norrbottens tur när duon intar Öjeby Kyrka. Och Sofia Karlsson menar att

– Vi gör ungefär hälften av spelningarna i kyrkor, det är ju fantastiskt mysigt med kyrkor på julen. Vi har valt spellokaler lite efter vad det finns för pianon och flyglar, men man får mycket gratis julstämning i kyrkor. Och det är ofta väldigt fina rum, jag är ju fixerad vid rum eftersom jag är sångerska. Vi är glada för blandningen vi fått till, vi spelar på Mejeriet som är en rockklubb, och så gör vi kyrkor och kulturhus, det är olika varje kväll.

Vad det blir för flygel eller piano i Öjebyns Kyrka är i skrivande stund oklart (det kanske någon läsare har bättre koll på?), men Sofia Karlsson vågar åtminstone lova att det blir både julstämning och grymt pianospel.

– Det blir julmusik och vintermusik och förhoppningsvis en fantastisk flygel och skimrande snö (skratt). Det sista kan jag väl inte lova men jag kan i alla fall svära på att det blir en grym pianist. Det svär jag i kyrkan på (skratt).

MISSA INGET, GILLA DUO NÖJE PÅ FACEBOOK!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!