FLER NYHETER FRÅN NÖJESLÄNET PÅ DUONOJE.SE
I torsdagens avsnitt av Sveriges mästerkock blev Jenny Niska, från Svensbyn, en av tolv personer som tog sig vidare till final i TV4-programmet.
Hennes kycklingballotine med palsternackspuré, brynt smör och friterat skinn föll juryn i smaken och hon kunde jubla åt framgången. För Duo Nöje berättar Niska om den nervösa väntan på Leif Mannerström, Markus Aujalay och Mischa Billings besked.
– Det är ganska overkligt, du står i en gigantisk mörk glasklocka och det är fruktansvärt nervöst, berättar hon.
– Det är väldigt speciellt. Markus (Aujalay) har världens stenansikte, han är lika hemsk som han ser ut (skratt). Han ger inte vika två tum.
Niska kastade in ansökan till programmet i sista stund och tog sig vidare via telefonintervju, förjury i Umeå och audition med "riktiga" juryn innan den tv-sända slutgallringen.
Men det kunde ha tagit stopp när hennes arbetsgivare inte beviljade ledighet för att resa ner till Gävle. Då sade Jenny Niska upp sig i stället.
– Då tog jag ett beslut, det fick bära eller brista – jag fick ta chansen, säger hon.
– Det hade varit hemskt att vara bland de 40 och inte åka ner. Då hade jag ångrat mig för alltid.
Ganska kaxigt att säga upp sig...
– Nej, inte kaxigt. Börjar man vara 37 år gammal får man kanske bara en sådan här chans i livet. Tar man inte vara på den händer det inte igen.
Efter att ha tagit sig till final har drömmen om att öppna en restaurang hemma i Svensbyn tagit fart. Men först firades både födelsedag och finalavancemanget hemma.
– Det är skitnervöst att se sig själv. Du tror inte att du ska gå vidare när du ser vad alla andra gör efter att ha stått i sin egen bubbla. Det känns som att det inte kan ha hänt och att juryn ska säga nej åt min maträtt, säger hon.