Recension: Tungt, rått och skitbra

Venegence får Luleå Hamnfestival att rocka som om det var 1991.

Det publiken saknade i storlek tog den igen med entusiasm.

Det publiken saknade i storlek tog den igen med entusiasm.

Foto: Petra Älvstrand

Duo nöje2016-07-16 00:09

LÄS FLER NÖJESNYHETER PÅ DUONOJE.SE

Luleåbandet Venegence fick sin spelning på Norra Hamnscenen (prime time 22.30 på fredagen dessutom) tack vare att de vann distriktsfinalen av Livekarusellen tidigare i år. Bandet har bara existerat i drygt ett år och släppt en enda singel (”Cross”). Med det i åtanke visste jag inte riktigt vad jag skulle förvänta mig av det här.

Men att Venegence är ”rookies” ser man inte en skymt av ikväll. Herrejävlar vad de här gossarna kan röja.

Stenhårde frontmannen Billy Keinström framstår som Luleås svar på Tad Doyle (en person jag aldrig trodde jag skulle nämna i något som har med Luleå Hamnfestival att göra) när han tillsammans med resten av bandet grungar på som om det gällde livet.

För det här är grunge, och ingen sån där fjantig såkallad post-grunge som förpestade världen i slutet av 90-talet utan råjävlagrunge så som den lät för sisådär 25 år sedan.

Det är kanske inte den hippaste musiken man kan ägna sig åt sommaren 2016, men det är tungt, rått och skitbra. Efter all välpolerad pop och hiphop man fått uppleva på Luleås större scener de senaste åren känns det här väldigt uppfriskande.

Det är långt ifrån lika mycket folk framför Hamnscenen som tidigare under kvällen, men vad gör det när de som är där är så pass entusiastiska som de är. För en stund uppstår en spontan moshpit och för troligtvis första gången någonsin kastas ett par trosor upp på Luleås stora familjefests största scen, även om det kanske mest är ett skämt (eller?).

Venegence gör sig bäst i de röjigare låtarna, det vill säga i stort sett alla utom en. ”Cross” framstår redan som en hit, om än en jävligt smutsig sådan. Att de så ogenerat totalt bortser från att större delen av 90-talet och fram till idag någonsin hänt hade kunnat bli ett problem, men med tonvis av energi och spelglädje ror de det i hamn utan några som helst problem.

Spelningen är bara en halvtimme lång och det är givetvis alldeles för kort. Men å andra sidan är det säkert ingen nackdel att lämna publiken hungrig efter mer.

Jag skrev i går att det bästa på Hamnfestivalen redan hänt i och med Movits spelning. Jag tror nästan jag få ta tillbaka det nu.

Vad? Venegence

Var? Norra Hamnscenen, Luleå Hamnfestival

När? Fredag, 22.30

Längd? 30 minuter

Betyg: 4

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!