Piteåbandet fick helsida i DN

De träffades på en fest och bestämde sig för att spela in en skiva ihop. Nu hyllas Piteåbandet Lowbird Highbird i rikspressen.

Lowbird Highbirds debutalbum fick en 4:a i betyg av DN:s recensent.

Lowbird Highbirds debutalbum fick en 4:a i betyg av DN:s recensent.

Foto: Andreas Gärdnert

Duo nöje2016-06-11 09:00

LÄS FLER NÖJESNYHETER PÅ DUONOJE.SE

I april släpptes Lowbird Highbirds debutalbum ”November Moving In”. När Duo Nöje träffar bandets sångerska Anna Svensson Rova och gitarristen Theo Stocks hemma i Piteå berättar de att albumet spelades in ”mest för att det var kul”, men redan innan det var färdigt hade svenska americanabolaget Rootsy intresserat sig för att ge ut det.

– Vi hade precis börjat mixa plattan när vi ringde till Rootsy, de har koll på den mesta svenska americanan, och de nappade direkt. Det gick löjligt lätt (skratt), berättar Anna Svensson Rova.

Samtliga låtar på albumet är skrivna av Theo Stocks, och idén att samla ihop ett helt band och spela in dem föddes på en fest. Alla fem bandmedlemmar går eller har gått på Musikhögskolan i Piteå, och det var också där de spelade in albumet under en vecka i augusti i fjol.

– Vi gjorde ungefär två låtar om dagen, sen hade vi någon dag för pålägg och körgrejer. Vi har inte hunnit fundera så mycket förrän efteråt då vi satt och mixade, men då har man ju redan gjort en massa val i inspelningsprocessen som inte går att göra om, och det har varit ganska skönt, menar Theo Stocks.

Efter att albumet släpptes i april blev bandet kontaktade av Håkan Olsson på Rootsy angående en bandbild, något som skulle visa sig resultera i en lovordande recension och en helsida i Dagens Nyheter.

– Håkan ringde och sa ”ni måste skicka en bild, nu” och någonting om DN, så vi skickade en bild men sen tänkte vi inte så mycket mer på det, berättar Theo Stocks.

– Vi trodde det skulle bli en liten notis kanske, vi fattade inte förrän någon vecka senare att det var en helsida, det var jättekul, fyller Anna Svensson Rova i.

Bandets musik faller inom genren americana, men Theo Stocks menar att soundet inte är något planerat utan mer har kommit naturligt.

– Det är ju gammeldags musik, men ändå inte dammig eller bakåtsträvande. Vi har alltid haft som approach att inte ha något speciellt soundideal för en låt från början. Alla väljer vad de ska spela och oftast har det blivit bra utan att vi behövt leta så mycket.

I augusti åker Lowbird Highbird på turné, med besök i Norge, Danmark och Sverige, och till hösten bär det av till Los Angeles, där man planerar att påbörja arbetet med nästa platta. Och går allt enligt planerna lär vi inte ha hört det sista av bandet.

– Vi åker dit med skolan som en del av utbildningen, och då tänkte vi ta tillfället i akt att spela in nästa platta när vi ändå är där. Tanken är att spela in hälften i Los Angeles och hälften när vi kommer hem igen. Vi har redan material till en hel platta, och förhoppningsvis till en tredje också.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!