LÄS MER OM MUSIKENS MAKT PÅ DUONOJE.SE
Titiyo albumdebuterade 1990 med sin självbetitlade platta, som placerade sig på en stadig tredjeplats på svenska albumlistan. Under resten av 90-talet fortsatte hon att ge ut hyllade album och 2001 peakade karriären med albumet ”Come Along” och dess titelspår.
Men det skulle ta ytterligare några år, och medverkan i ett visst TV-program, innan idén om att spela in ett album på modersmålet föddes.
– Det är ju tråkigt att säga, det känns som de flesta går den vägen, men det är tack vare ”Så Mycket Bättre”. Det är en del journalister som frågat tidigare om jag inte ska göra en platta på svenska, och jag har alltid svarat ”nej!” (skratt). Men under ”Så Mycket Bättre” skapades det något slags momentum, som jag bestämde mig för att hålla i.
I oktober 2015 släpptes albumet ”13 Gården”, namngivet efter gården i Solna där Titiyo växte upp. Och just det självbiografiska fick betydligt mer utrymme på "13 Gården" än det fått på något av hennes tidigare album.
– När jag väl hade bestämt mig för att göra en platta på svenska insåg jag att det fanns ett otroligt skafferi man kunde jobba utifrån med texterna. Plötsligt kunde man skriva om Solna och uppväxten på ett helt annat sätt, som inte riktigt fungerar på engelska. Det har varit som en upptäcksresa, berättar Titiyo.
På ”Come Along” samarbetade Titiyo med Jocke Berg från Kent och The Cardigans Peter Svensson. Den här gången har samarbetspartnerna bland andra varit Jonathan Johansson, Martin Sakarias Berger och Dante, tre personer som spelat en betydande roll i språkbytet och albumets sound.
– Det kräver ju sina skills att skriva på svenska och tidigare har jag alltid känt att jag inte riktigt vågar. Men nu hittade jag så bra människor att jobba med, och det var skitbra tajming i allas liv för att gå in i ett Titiyoprojekt, precis som det var med ”Come Along” 2001. Jag ville gå tillbaka litegrann till 90-talssoundet, lite trip-hop och sådär, och det känns mycket mer intressant när man gör det på svenska.
I samband med släppet av ”13 Gården” gav sig Titiyo ut på sin första Sverigeturné på sju år, och själv menar hon att hon aldrig varit bättre live än nu. Även det en effekt av språkbytet.
– Mina engelska texter har ju ofta varit lite flummiga, feta beats har nästan varit viktigare än själva texterna (skratt). Nu har jag hittat en balans mellan texter och musik som blir till ett lokomotiv på ett sätt jag aldrig varit med om förut. Jag kan stå på scen och faktiskt berätta en historia, det blir en helt annan kommunikation med publiken.
Efter en sommar av både festivalspelningar och mindre gig ser Titiyo fram emot att göra sitt nordligaste framträdande hittills på Musikens Makt. Men framför allt är det något annat hon hoppas att Norrbotten kan erbjuda.
– Jag är ett stort fan av norrländsk mat. I tonåren var jag några gånger hos en kompis farföräldrar i skogarna runt Gällivare. Hennes farmor lagade palt på renblod och renkött som var så mört att man åt det med sked. Och sån där ost som gnisslar som tuggummi (kaffeost, reds anm) och torkat renkött. Det var så fruktansvärt gott så när jag kom hem till Stockholm sa jag att om jag någon gång gifter mig så ska jag åka till Norrland och ha brölloppsmiddagen där (skratt).
Om Musikens Makts policy om att inte servera kött under festivalen blir ett problem eller ej för Titiyo kvarstår att se, men musikaliskt utlovar hon oavsett en storartad upplevelse.
– Det kommer vara plattan fast fetare, och några av mina gamla hits på engelska, det funkar faktiskt väldigt bra tillsammans. Och en nästan övertaggad Titiyo. Och jag byter vinyler mot torkat renkött efter spelningen (skratt).