Painted Sky släpper nytt och siktar uppåt

När Luleåbandet Painted Sky i fjol släppte singeln ”To The New Born Child” väckte de på tre minuter och 39 sekunder ett hopp om att Luleå kanske äntligen fått ett nytt hårdrocksband att räkna med. Den åttonde juni släpps uppföljaren.

Rock n Roll. Luleåbandet Painted Sky är aktuella med EP:n "Eclipse" som släpps den 8 juni. Dagen efter spelar de på Sweden Rock Festival.

Rock n Roll. Luleåbandet Painted Sky är aktuella med EP:n "Eclipse" som släpps den 8 juni. Dagen efter spelar de på Sweden Rock Festival.

Foto: John Strömshed

Duo nöje2016-06-03 11:00

LÄS FLER NÖJESNYHETER PÅ DUONOJE.SE

Painted Sky har legat lågt sedan förra sommaren. Bassisten Elias Lennelöv flyttade till Göteborg, vilket av naturliga skäl gjorde det krångligare för bandet att repa och spela live. Men nu, ganska exakt ett år efter ”To the Newborn Child”, är Lennelöv tillbaka i Luleå och bandet är aktuella med EP:n ”Eclipse”

– Den här EP:n representerar mer hur vi egentligen alltid har låtit än vad singeln gjorde, både sound- och produktionsmässigt. Vi har försökt få det att låta lite mer arbetarklass, ett lite bluesigare sound, berättar gitarristen Simon Lindgren när Duo Nöje träffar bandet i replokalen på Bergnäset.

Redan för ett år sedan pratade bandet om att de ”hellre släpper en helgjuten EP än ett album”. Och trots att de haft material till en fullängdare valde man att nöja sig med att släppa fem spår.

– Man utvecklas ju hela tiden och utvecklar sitt sound. Vi har massor med låtar men mycket har vi slopat eftersom. Vi hade kunnat släppa en fullängdare men man vill ju inte hasta ut något bara för att göra det, säger Simon Lindgren.

Annars har bandet inte förändrats särskilt mycket musikaliskt, det är fortfarande modern hårdrock med inslag av både 70- och 80-tal, med sångaren Andreas Strandljungs mäktiga pipa i fokus.

– Jag har utvecklats sedan singeln, det kändes i studion att, fan, det här blir riktigt bra. Det är lite smutsigare och rockigare, och det tror jag är till våran fördel.

”Eclipse” släpps den åttonde juni, men redan i kväll har bandet releasefest på Ebeneser i Luleå. När EP:n släpps har de redan hunnit lämna stan för Blekinge och Sweden Rock Festival.

– Vi kallar det för releasefest men man kan se det som en förhandslyssning. Vi kommer köra EP:n rakt av plus några låtar till, berättar Andreas Strandljung.

– Eftersom vi är på Sweden Rock när den släpps ville vi ha releasefesten innan vi sticker, fyller trummisen Martin Jonsson i.

Just spelningen på Sweden Rock är anledningen till att bandet väljer att släppa EP:n nu, och själva tror de att det varit nyttigt för dem att ha festivalen som deadline. Nu hoppas de på att spelningen ska kunna leda till något mer.

– Vi ville bli klara innan Sweden Rock så folk har något att lyssna på efter att de sett oss. Vi behöver nog en blåslampa bakom oss för att det ska hända nåt, menar Andreas Strandljung.

– Det har kanske varit svårt för folk att skapa sig en bild av oss på bara två låtar. Man har ju ingen aning om vad som händer efter det här, men vi hoppas på mycket, säger Elias Lennelöv.

Under Sweden Rock kommer bandet filmas till en kommande livevideo, och även en ”vanlig” musikvideo finns med i planerna.

– Innan året är slut kommer vi definitivt ha två nya videos ute. Så det kommer mer, nu är det bara utnyttja den här chansen med Sweden Rock och hålla igång. Det är ju en av de bästa spelningar man kan få i Sverige om man är ett rockband på våran nivå, menar Martin Jonsson.

”Eclipse” släpps digitalt genom BD Pop, och bandet diskuterar att även släppa den på vinyl i framtiden. Kan man inte ta sig till Sweden Rock kan man istället välja att se Painted Sky på Luleå Hamnfestival, där bandet uppträder på Energiscenen på lördagen. Andreas Strandljung sammanfattar läget:

– Det här är det bästa vi har, det är nu det gäller så nu är det bara att köra.

Painted Sky

Fakta

Består av Andreas Strandljung (sång), Simon Lindgren (gitarr), Simon Mellin (gitarr), Elias Lennelöv (bas) och Martin Jonsson (trummor).

2014 kom bandet tvåa i nationella musiktävlingen Livekarusellen. Samma år släppte de en egeninspelad EP, som de sedan dess dragit tillbaka.

2015 släpptes singeln "To The Newborn Child" och bandet spelade bland annat på Luleå Hamnfestival.

Den 8 juni släpps EP:n "Eclipse" och dagen efter spelar Painted Sky på Sweden Rock Festival utanför Sölvesborg med bland andra Slayer, Hellacopters, Graveyard och Uncle Acid.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!