Nya thrillerserien Midnattssol: "Kiruna har en egen roll i historien"

Om drygt tre veckor har "Midnattssol" premiär i SVT. Nu hyllar seriens huvudrollsinnehavare Kiruna.

Leila Afshai har hittat något.

Leila Afshai har hittat något.

Foto: SVT

Duo nöje2016-10-04 09:00

LÄS FLER NÖJESNYHETER PÅ DUONOJE.SE

Om en dryg månad har nya svensk-franska thrillerserien ”Midnattssol”, som Duo Nöje tidigare berättat om, premiär i SVT. Gustaf Hammarsten, känd från bland annat ”Brüno”, ”The Girl With The Dragon Tattoo” och ”Gåsmamman”, har huvudrollen som halvsamiske åklagaren Anders Harnesk. Han menar att Kiruna stad, där serien till största delen är inspelad, hade stor betydelse för slutresultatet. Även om han emellanåt fick lite hemlängtan.

– Det gav verkligen något att vara där, det är nästan som att Kiruna har en egen roll i historien. Sen är jag ju en stadsmänniska så ibland kunde det kännas lite glesbefolkat, jag saknade neonskyltarna (skratt).

Inför inspelningarna fick Gustaf Hammarsten bekanta sig med samisk kultur, något han erkänner att han inte visste särskilt mycket om på förhand. Och det halvsamiska påbrået är något han inte delar med sin rollkaraktär.

– Nä, jag är helstockholmare (skratt). Jag hade ganska dålig koll på Sápmi innan, måste jag säga, så det var en resa att få lära sig lite mer.

I ”Midnattssol” har Gustaf Hammarsten en tydlig med samtidigt diskret norrbottensdialekt, något han menar är viktigt för att det ska kännas realistiskt.

– Jag hade en coach som jag tränade med, jag känner att det är viktigt att man inte börjar göra sig till för mycket, man måste försöka få det lite jordat. Kirunadialekten uppfattar jag som ganska rak, det finns något nästan rikssvenskt över den, om man jämför med till exempel Piteå eller Skellefteå.

När Duo Nöje i förra veckan pratade med Sofia Jannok, som har en betydande roll som nåjd i serien, talade hon sig varm för Gustaf Hammarsten och det stöd han gav henne under inspelningarna. Och Gustaf Hammarsten är inte sen att ge tillbaka med samma mynt.

– Det var helt fantastiskt att spela med Sofia. Hon var ju fullständig nybörjare men hon hade total närvaro, det var en ren fröjd. Sen kommer hon med en dimension till, hon har samiska rötter och känns som en genuin och modern del av Sápmi.

Gustaf Hammarstens kollega i serien spelas av fransyskan Leila Bekhti, som innan serien gjordes var helt obekant med samer och samisk kultur.

– Jag hade faktiskt överhuvudtaget aldrig hört talas om samerna, och det har ju inte min rollfigur heller. Det var ett skäl till att jag tyckte så mycket om manuset, att det ger en inblick i andra kulturer. Jag tycker det är ett oerhört intelligent sätt att föra fram en minoritet som övriga minoriteter ofta faktiskt inte ens känner till.

Leila Bekhti är uppvuxen i Paris, så att komma till Kiruna blev en både omtumlande och överväldigande upplevelse för henne.

– När jag kom dit fick jag intrycket att jag befann mig vid världens ände, och det förstärktes av att det var dagsljus hela tiden. De två första veckorna sov jag knappt överhuvudtaget, jag tog bilder klockan fem på natten och skickade till familj och vänner, ”titta det är ljust mitt i natten”. Men efter några veckor var det inte lika kul längre, jag behöver verkligen natten och nattsömnen.

– Men alla de här upplevelserna kunde jag också använda för att ge näring till själva rollkaraktären, jag tror inte alls det hade varit samma sak att göra inspelningen i Stockholm.

”Midnattssol” har redan innan sverigepremiären blivit prisad på Séries Mania-festivalen i Paris, där serien fick "Publikens pris", och Leila Bekhti hoppas att "Midnattssol" i slutändan ska få fler att vilja besöka Kiruna och Lappland.

– Jag hoppas att den leder till att fler reser till vad jag uppfattade som världens ände och får samma upplevelser som jag. Atmosfären i den här serien är ganska mörk och dyster, men det finns också plats för skratt. Vi har jobbat väldigt hårt med det här och jag är glad att den äntligen kommer ut nu.

Midnattssol har premiär i SVT den 23 oktober.

MISSA INGET, GILLA DUO NÖJE PÅ FACEBOOK

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!