Nu kommer Solen till Luleå

Efter månader av mörker kommer Stockholmsbandet Solen till Kulturens hus på lördag och bjuder på… mer mörker.

Solen spelar på Kulturens Hus

Solen spelar på Kulturens Hus

Foto: Thea Marlene Magnussen

Duo nöje2015-04-29 15:08

När man läser gamla intervjuer med det numera Stockholmsbaserade (de kommer ursprungligen från Gästrikland) bandet Solen framträder bilden av ett gäng pessimister som inte har några som helst utsikter att någonsin slå igenom. Men när Duo Nöje pratar med Solen-medlemmen Olle Darmell ger han en något positivare bild.

– Det hände ju ganska mycket förra året. Vi blev nominerade till P3 Guld och en Grammis, det är väl typ så högt man kan nå när man är ett band som sjunger på svenska. Vi kommer aldrig bli Gyllene Tider eller Håkan Hellström stora, men vi nöjer oss med det här. Vi får ju åka och spela i Luleå!

I höstas släpptes bandet andra album, ”Till Dom Som Bryr Sig”, och i recensioner har liknelserna vid tidiga Kent haglat tätt, något som bandet inte varit helt förtjusta i.

– Det är lätt att nämna dem som något slags ramverk för hur vi låter. Vi spelar 90-tals gitarrpop på svenska. Men när vi startade snackade vi mycket om Slowdive och My BloodyValentine-stuket. Men vi insåg att det blev inte bra med oljud och svävande låtar, det blev bara hattigt. Så då blev det såhär istället, det var enklast.

När Solen nu ställer sig på Loungscenen i kulturens Hus har de en extra medlem med sig, enligt Olle Darmell som ett resultat av inspelningen av senaste plattan.

– Vi är fyra i bandet, men vi är fem live. Vi har en kompis som spelar keyboard och en tredje gitarr på några låtar. När vi spelade in albumet fick vi lite hybris, det blev mycket lager på lager. Sen när vi skulle spela live så insåg vi att ”fan, det här går ju inte”.

Bandet har aldrig varit i Luleå tidigare men Olle Darmell har bekanta i stan, och utöver spelningen har bandet en liten sightseeing inplanerad.

– Vi har tänkt kolla in Kyrkbyn. Och Delfinen, finns den kvar? Främst känner vi nog till Luleå genom ishockeyn.

Den som hoppas på solsken och glada miner i och med Solens ankomst till Norrbotten har misstagit sig å det grövsta. Stök och depp däremot lär det bli bli något underskott av på lördag.

– Det blir ett tajt set med ganska mycket stök. Men man ska inte gå dit om man tror att man ska bli upplyft.

Solen
Solen

Solen spelar i Loungen på Kulturens Hus på lördag 2 maj

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!